Eerste hulp bij glasvezel: wat zijn de voor- en nadelen?

Deel dit artikel
Ingezonden artikel & Stockphoto

Groningen – Dat het glasvezelnetwerk vol in aanleg is, dat is je vast niet ontgaan. Waar het ene huishouden zonder twijfel overstapt, zijn er ook nog genoeg mensen met twijfel.

We zoomen graag wat dieper in op de voordelen en nadelen van glasvezel, zodat je zelf gemakkelijker een keuze kunt maken. Succes!

 

1.      Beschikbaarheid op jouw adres

Glasvezel is nog niet overal beschikbaar, dus als dat bij jou het geval is dan is dat natuurlijk een nadeel. De keuze is dan wellicht ook snel gemaakt. Sommige aanbieders leggen wel een aansluiting bij je binnen. Er worden af en toe campagnes gevoerd waarbij de aansluiting gratis gelegd wordt. In andere gevallen kunnen de kosten variëren van zo’n €150 tot €1500. Aan de hand van een postcodecheck kun je eenvoudig controleren of glasvezel beschikbaar is op jouw adres.

2.      Snelheid van internet

Als het aankomt op snelheid, dan is glasvezel zonder twijfel de beste keuze tegenover alternatieve verbindingen. Het is uitermate snel en de download- en uploadsnelheid zijn altijd gelijk. Zo kun je dus ook snel filmpjes en andere bijlagen verzenden. Waarom juist snel internet tegenwoordig steeds interessanter wordt? Omdat we actiever van het internet gebruik maken. Zo streamen we meer als ooit tevoren en maken we ook meer gebruik van smart apparatuur, zoals slimme verlichting en een slimme deurbel.

3.      Kosten van een abonnement

Zoomen we in op de kosten van een glasvezel abonnement tegenover een alternatief abonnement, dan is het al vrij snel duidelijk dat glasvezel duurder is. Ondertussen liggen de prijzen al wat dichter bij elkaar dan dat ze ooit lagen. Momenteel kun je dan ook uitgaan van een verschil van €5 tot €20 per maand. Daar krijg je dan natuurlijk wel een hogere snelheid voor terug. Gelukkig bieden providers je vaak welkomstkorting, zowel op reguliere als op glasvezel abonnementen. Daar kun je mooi nog wat mee besparen. Je kunt zelf de prijzen van regulier en glasvezel internet vergelijken aan de hand van een postcodecheck.

4.      Stabiliteit van de verbinding

Glasvezel is super stabiel en betrouwbaar, en heeft een uptime van 99,9%. Internet via ADSL of VDSL heeft vaker storingen en kan, zeker als je wat verder weg zit van de wijkcentrale, ook vaker traag zijn. Die storingen zijn natuurlijk niet prettig, en die haperingen als je net filmpjes via de 112Groningen App kijkt of in een spannende film zit ook niet. Het wil overigens niet zeggen dat je met niet-glasvezel een onbetrouwbare verbinding hebt, maar de kans op storingen is feitelijk gezien wel net wat groter. Soms is het natuurlijk ook een kwestie van geluk op jouw adres.

5.      Beste keuze voor het milieu

Wat veel mensen niet weten is dat glasvezel internet een betere keuze is voor het milieu dan koperverbindingen. Glasvezel wordt namelijk gemaakt van splinter dunne vezels (glas). Koper kan oxideren in de grond en uitzetten, waardoor het de bodem kan vergiftigen. Bovendien hoeft er bij glasvezel minder isolatiemateriaal gebruikt te worden. Glasvezel is daardoor niet alleen de toekomst op het gebied van snelheid en stabiliteit, maar ook op het gebied van duurzaamheid. Daar moet je dan wel iets dieper voor in de buidel tasten.

 

 

 

 

Foto's

Deel dit artikel