Demonstraties op viaduct A7 voortaan zonder vlaggen en zwaailichten: “Het leidt verkeer af”

Deel dit artikel
Tekst: Oogtv (bron)

Marum – Demonstranten op het viaduct Postdijk op de A7 bij Marum mogen voortaan niet meer gebruik maken van bijvoorbeeld vlaggen, spandoeken en zwaailichten. Volgens burgemeester Ard van der Tuuk (PvdA) van de gemeente Westerkwartier is er sprake van een gevaarlijke situatie.

Wie de afgelopen periode van Stad naar Drachten reed, of vice versa, zal ze waarschijnlijk wel eens hebben zien staan: demonstranten die met uiterlijk vertoon hun ongenoegen laten blijken.

 

Het uiterlijk vertoon is nu niet langer toegestaan: “We gedogen de demonstranten op de Postdijk al langere tijd”, vertelt Van der Tuuk. “Hun protest, en met name de middelen die ze daarvoor inzetten, zorgen echter voor afleiding van automobilisten en daarmee voor gevaarlijke situaties op de snelweg. Daarom heb ik de demonstranten vandaag door middel van een WOM-brief opgedragen hun protest zonder uiterlijk vertoon verder voort te zetten óf op een andere plek te demonstreren waar ze wel gebruik mogen maken van bijvoorbeeld vlaggen, spandoeken en zwaailichten. Hun protest op de Postdijk verbied ik niet, maar wel het gebruik van voorwerpen die het verkeer afleiden.”

WOM staat voor Wet Openbare Manifestaties. Het is één van de instrumenten die een burgemeester in kan zetten om demonstraties aan bepaalde voorwaarden te laten voldoen. Officieel moet een demonstratie minimaal 48 uur van tevoren, schriftelijk, worden meegedeeld aan de burgemeester. Op die manier heeft de gemeente de tijd om samen met de organisatie maatregelen te treffen om de demonstratie zo veilig mogelijk te laten verlopen. De demonstratie op het viaduct is volgens de gemeente Westerkwartier nooit aangemeld, en heeft ook geen kaders meegekregen waar het aan moet voldoen. Omdat er geen einddatum in zicht is, en wel de grens van het toelaatbare is bereikt, heeft de gemeente besloten om in te grijpen.

Foto's

Deel dit artikel