GHV gaat deze ambitie waar maken door een netwerk van vrijwilligers op te zetten die een reanimatie- en AED opleiding hebben gehad (bijv. via een reanimatiecursus, EHBO of BHV). Indien de 112-melding ‘Reanimatie!’ betreft, worden deze vrijwilligers door de meldkamer Ambulancezorg middels een SMS gealarmeerd en opgeroepen om, in afwachting van een ambulance, een reanimatie op te starten.
Een ambulance heeft (zeker in de buitengebieden) een gemiddelde aanrijtijd van acht minuten, en omdat de vrijwillig hulpverleners vaak binnen 6 minuten bij het slachtoffer kunnen zijn, kan in de meest cruciale fase na een acuut hartstilstand ( de eerste 6 minuten) een reanimatie opgestart worden. Als dit adequaat en effectief gebeurd, mede met hulp van het inzetten van een AED (defibrillator), heeft het slachtoffer een overlevingskans van 50-70%.
GHV gaat de komende jaren zorg dragen voor het operationeel krijgen en houden van dit systeem. Uitgangspunt daarbij is om overal in de provincie Groningen bij een hartstilstand binnen 6 minuten een vrijwillig hulpverlener ter plaatse te krijgen. Daarmee wordt Groningen één grote 6 minutenzone en dus HartVeilig.
Voor meer informatie, zie onze website www.groningenhartveilig.nl
Sbs 6 Hart van Nederland maakte vrijdagmorgen een item, vrijdagavond 11 Mei om 22:30 uur(late uitzending) de beelden.