Start onderzoek
Het onderzoek startte eind 2010 naar aanleiding van binnengekomen informatie. De politie ontving sterke signalen over meerdere vernielingen die waren gepleegd door jeugd uit Zuidhorn. Het onderzoek door een jeugdagent, een buurtagent en het crimeteam van de basiseenheid Zuidhorn leidde in februari tot de aanhouding van de eerste verdachten. Zij werden uitgebreid verhoord. Hierna kwam het onderzoek al snel in een stroomversnelling terecht. Dit resulteerde in steeds meer verdachten en gepleegde misdrijven. De strafbare feiten zijn bijna allemaal gepleegd in Zuidhorn. Het gaat om vernielingen, brandstichting en openlijke geweldpleging tegen goederen en personen.
Buslijn 39 Q-buzz
Een zaak sprong daarbij bijzonder in het oog. In december 2010onderzocht de politie het baldadig gedrag van een groep jeugd uit Zuidhorn. De groep jeugd zorgde vanaf begin december voor overlast. Buslijn 39 (halte de Koperwiek) van Qbuzz was in de avonduren regelmatig het doelwit van sneeuw- en ijsballen gooiende jeugd. Buschauffeurs gaven aan niet meer door Zuidhorn te willen rijden. Door gerichte controles door de politie van Zuidhorn kon de overlast een halt worden toegeroepen. De politie kon toen nog geen aanhoudingen verrichten. Wel werden bij deze controles diverse namen van jeugdigen genoteerd. Ook de ouders van deze jongeren werden door de politie geïnformeerd. De jeugd- en buurtagenten kennen doorgaans hun pappenheimers.
Verdachten
De strafbare feiten werden in wisselende samenstellingen gepleegd. De leeftijden variëren van 15 t/m 20 jaar en komen vrijwel allemaal uit Zuidhorn. Zestien verdachten werden na verhoor in afwachting van hun rechtszaak heengezonden. Twee verdachten werden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besloot de verdachten in gevangenhouding te stellen voor de duur van 90 dagen. Motief Tijdens de politieverhoren gaven de meeste verdachten aan dat voornamelijk spanning en sterke invloed van ‘groepsgedrag’ het motief was voor hun gedrag.De meeste verdachten waren nog niet met politie en/of justitie in aanraking geweest. Beslissing Het onderzoek is volledig afgerond. De politie heeft dossier opgemaakt en opgestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist wat met de verdachten gaat gebeuren.