Unieke brandweeroefening in Tsjechië (+video)

Deel dit artikel
Tsjechie - Op vakantie in Tsjechië kwam één van onze fotografen terecht bij een zeer unieke gebeurtenis. In het militaire oefengebied bij Hradiste (zo'n 20 kilometer van Karlovy Vary) werd 19 en 20 september een grote brandweeroefening gehouden.

Diverse brandweer korpsen kregen in de nacht van vrijdag op zaterdag de oproep zich zo snel mogelijk te melden in het Doupovské gebergte. Bij het uitrukken wisten de brandweerlieden niet wat hen te wachten stond. Brandweerlieden uit vijf districten kregen het hoogste niveau van alarm zonder dat hen was verteld dat het een oefening betrof. De informatie die beschikbaar kwam was dat er een bosbrand zou zijn en dat deze zich in een oncontroleerbaar tempo verspreide. Men kon een strijd verwachten met het vuur op een gebied ter grootte van 350 hectare, de evacuatie van mensen en hectische dagen en nachten met weinig slaap.
Gedurende het weekend zijn bijna vijfhonderd brandweerlieden uit de Tsjechische Republiek en Duitsland en 196 voertuigen ingezet in de Doupovské bergen. Naast tankautospuiten en dompelpompen, had men tevens de beschikking over een speciale tank gemaakt voor de brandbestrijding op ruw terrein. Ook werden diverse militaire voertuigen ingezet en werd het gebied vanuit de lucht in de gaten gehouden door vliegtuigen en politiehelikopters. Water is erg schaars in het oefengebied dus werden over een afstand van ruim 9 kilometer slangen uitgerold met pompen om het water op plek van bestemming te krijgen.
Het was een van de grootste oefeningen van zijn soort in de Tsjechische Republiek om duidelijk te krijgen of alle beschikbare middelen worden gebruikt om bosbranden te bestrijden. Het militaire oefenterrein is niet toegankelijk voor publiek daarom hebben we helaas beperkt beeldmateriaal van de oefening.

meer videobeelden Tsjechische media

Terwijl hun collega's druk bezig waren met de oefening werd enkele kilometers verderop door de overige brandweerlieden feestgevierd. Het brandweerkorps van Sbor bestaat 140 jaar en dus reden voor een feestje. Onder het genot van veel bier en muziek konden inwoners de (historische) brandweervoertuigen bekijken. Vooral de motorische pompen trokken veel belangstelling. (laatste 3 foto's)

 

Zie ook

Deel dit artikel