Groningen – Je woont in Groningen, maar je hebt een bezoek aan Spanje op de planning staan. Of misschien ben je er al en wil je wat zekerheid.
Er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren. Een noodgeval kan variëren van een kleine valpartij tot een ernstig incident. Gelukkig zijn er manieren om jezelf goed voor te bereiden. In dit artikel lees je waar je op moet letten en hoe je hulp zoekt als het toch misgaat.
Zo voorkom je stress bij een noodsituatie
Een goede voorbereiding is het halve werk. Is je telefoon goed opgeladen? Heb je een lijstje met belangrijke nummers paraat? En heb je een reisverzekering met dekking in Spanje? Dat zijn basisstappen. Trouwens, als je een uitstapje plant naar een culturele trekpleister, zoals alhambra granada, kun je beter een aantal noodnummers in je mobiel zetten. Zo hoef je ze niet op te zoeken op een stressvol moment. De meest bekende is 112 voor algemene hulpdiensten. Meestal krijg je iemand die Engels spreekt. Kun je geen Engels? Vraag iemand uit je omgeving die wel Spaans of Engels beheerst om je te helpen.
Onderweg en in de natuur
Wil je een actief dagje doen, zoals de avontuurlijke caminito del rey bewandelen? Dan is het slim om eerst te checken of er veiligheidswaarschuwingen zijn. Soms is een pad tijdelijk afgesloten door regen of reparaties. Neem voldoende water en draag stevige schoenen. In geval van nood kun je ook de lokale politie bellen via 092, of de Guardia Civil via 062. Gaat het om een medisch probleem, bel dan direct 112 of bezoek een lokaal medisch centrum. Noteer van tevoren waar de dichtstbijzijnde EHBO-post is. Zo ben je niet aan het googelen in paniek. Let ook op het weerbericht. Hitte kan een probleem zijn als je te weinig vocht opneemt. Of een flinke onweersbui kan tot gladde paden leiden.
Noodnummers en meer
Een van de belangrijkste nummers is 112. Daar kun je aangeven of je politie, brandweer of ambulance nodig hebt. Is er een overval, bel meteen de politie. Bij brand gebruik je 080. Voor het melden van een ongeval op zee is er de Salvamento Marítimo via 900 202 202. Onthoud dat in kleinere dorpen niet altijd direct Engelstalige hulpdiensten beschikbaar zijn. Vind je het lastig om je in het Spaans te redden? Neem een klein notitieboekje met wat standaardzinnen mee. Of bewaar de Nederlandse ambassade in je telefoon. Mocht je je paspoort kwijtraken, kunnen zij misschien raad geven. Ook de alarmcentrale van je reisverzekering kan helpen bij het coördineren van hulp ter plekke.
Aandachtspunten en extra hulp
Bij grotere problemen, zoals een diefstal of schade, is het slim om aangifte te doen bij de policía nacional. Vraag een aangifte rapport, want je verzekeraar wil dit vaak zien. Let ook op zakkenrollers, zeker in drukke toeristische gebieden. Weet dat je in Spanje voor sommige medische behandelingen direct moet betalen, tenzij je een goede Europese zorgkaart of reisverzekering hebt. Verder is het handig om een creditcard mee te nemen. Contant kan soms welkom zijn, vooral in kleine medische postjes.
Neem ook kopietjes mee van je paspoort, rijbewijs en verzekeringspapieren. Zo hoef je niet je originele documenten constant op zak te hebben. Heb je dit alles op orde, dan kun je met een gerust hart genieten van je verblijf in Spanje. Of je nu naar het strand gaat, door de bergen toert of juist een stedentrip doet, met de juiste voorbereiding ben je klaar voor wat er ook op je pad komt.