Groningen – De zomer is in volle gang en dat betekent dat we kunnen genieten van zonnige dagen en leuke buitenactiviteiten. Maar wacht even, voordat je je hardloopschoenen aantrekt en naar buiten sprint, moeten we even praten over de uitdagingen die de hitte met zich meebrengt.
Hardlopen in extreme hitte kan riskant zijn als je niet goed voorbereid bent, dus laten we enkele belangrijke maatregelen bespreken om je koel, veilig en in topconditie te houden. Denk aan het juiste tijdstip van de dag, de juiste kleding (zoals een
Vroeg uit de veren, of later op pad
Als het kwik de hoogte in schiet, is het verstandig om je hardloopsessie te verplaatsen naar de koelere delen van de dag. Vroeg in de ochtend of laat in de avond zijn de beste momenten om te gaan hardlopen. Zo vermijd je de intense hitte die zich in het midden van de dag kan opbouwen en minimaliseer je het risico op uitdroging en oververhitting.
Houd het licht en ademend
Kies je sportkleding wijselijk en ga voor lichte, ademende stoffen die vocht afvoeren. Vermijd donkere kleuren, want die absorberen warmte. Ga voor heldere kleuren die de zonnestralen reflecteren en je lichaamstemperatuur beter op peil houden. Een petje en een zonnebril kunnen ook helpen om je gezicht en ogen te beschermen tegen de felle zon. Draag ook een sport bh van de panache sport bh sale voor ondersteuning.
Bescherm je huid
Smeer je in met zonnebrandcrème voordat je de deur uitgaat, zelfs als het bewolkt lijkt. De zon kan verraderlijk zijn en je huid beschadigen. Kies voor een zonnebrandcrème die zowel UVA- als UVB-stralen blokkeert en vergeet niet je gevoelige plekken zoals oren, nek en de achterkant van je knieën extra aandacht te geven.
Hydrateer, hydrateer, hydrateer
In de hitte verliest je lichaam meer vocht dan normaal, dus drink voldoende water voor, tijdens en na je hardloopsessie. Een goede richtlijn is om minstens 30 minuten voor je run te beginnen met hydrateren en elke 20-30 minuten een paar slokjes te nemen tijdens het hardlopen. Vul na afloop je vochtgehalte aan met een verfrissende drank zoals een isotone sportdrank of gewoon wat water met een beetje zout.
Kies je route verstandig
Als je de vrijheid hebt om je hardlooproute te kiezen, ga dan op zoek naar plekken met schaduwrijke paden en voldoende bomen. Op deze manier kan je directe blootstelling aan de zon verminderen en je koeler houden tijdens je run. Bovendien kunnen parken en bosrijke gebieden voor een aangename afwisseling zorgen tijdens het hardlopen.
Luister naar je lichaam
Je lichaam geeft vaak signalen wanneer het te warm wordt. Let op tekenen van oververhitting, zoals duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en een verhoogde hartslag. Als je deze symptomen ervaart, zoek dan onmiddellijk schaduw of een koelere plek om te rusten en af te koelen.
Train slim
Als je niet gewend bent om in de hitte te rennen, bouw je training dan geleidelijk op. Begin met kortere en minder intensieve runs en pas jezelf langzaam aan aan de warmere omstandigheden. Dit geeft je lichaam de tijd om zich aan te passen en vermindert het risico op blessures. Onthoud dat hardlopen in extreme hitte uitdagend kan zijn, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen en verstandige keuzes kun je nog steeds genieten van je favoriete sport terwijl je veilig blijft. Kijk ook altijd naar het hitteplan bij jou in de buurt. Luister naar je lichaam, wees niet bang om je plannen aan te passen en geniet er vooral van!