Groningen – Stakende buschauffeurs voeren maandag 6 maart bij het station van Groningen en woensdag 8 maart bij het station van Leeuwarden actie. Daarmee willen ze bij hun werkgevers benadrukken dat het water ze aan de lippen staat. Edwin Kuiper, bestuurder FNV Streekvervoer:
‘De chauffeurs snappen er niks van dat hun werkgever zich blijkbaar niet druk maakt over de problemen rond werkdruk en inkomen. Ze willen met z’n allen laten zien dat ze niet gepiepeld willen worden.’
De buschauffeurs staken al lange tijd voor een goede cao die de gestegen prijzen in de winkels compenseert en zorgt voor minder werkdruk. In het streekvervoer is door de hoge werkdruk het ziekteverzuim inmiddels opgelopen tot twintig procent. Grote oorzaken daarvan zijn de veel te krappe rijtijden als gevolg van constante bezuinigingen. Samen met de toch al krappe arbeidsmarkt, zorgt dat voor uitvallende bussen en nog hogere werkdruk.
Provincies
Ook provincies kunnen niet wegkijken. ‘De goedkoopste busmaatschappij maakt de meeste kans op het verkrijgen van de aanbesteding. Vervolgens zijn de medewerkers, zoals buschauffeurs en ondersteunend personeel, de dupe daarvan. Provincies staan toe dat er krappe diensten worden gemaakt’, aldus Kuiper. Ook maken stakende buschauffeurs zich zorgen over het openbaar vervoer in de twee provincies. Dat werd deze week nogmaals bevestigt, toen bleek dat verreweg de meeste bushaltes in de noordelijke provincies zijn wegbezuinigd. Mede daardoor zijn vele dorpen afgesneden van het openbaar vervoer.
Dagelijks gestaakt
Vanaf 6 maart zal er in Groningen en Friesland dagelijks gestaakt worden. Maandag, woensdag en vrijdag door buschauffeurs voor de cao Streekvervoer. Op dinsdag en donderdag zullen machinisten en stewards van Arriva het werk neerleggen voor een goede cao Multimodaal. In het streekvervoer zijn twee cao’s, de cao Streekvervoer met zo’n 13.000 medewerkers en de cao Multimodaal, met zo’n 1.300 medewerkers. Beide cao’s liepen tot 31 december 2022.