Regio – Regelmatig gebeuren er ongelukken op de Nederlandse wegen waar auto’s bij betrokken zijn. Voor de inzittenden kan dit tot de nodige problemen zorgen, waaronder natuurlijk ernstig letsel.
Om hiervan te herstellen, is het absoluut nodig om in contact te komen met artsen. Daarnaast is het een goed idee om gebruik te maken van het onderstaande stappenplan!
Zoek medische hulp
De schok en adrenalinestoot die vaak na een ongeval wordt ervaren, kan letsel maskeren, dus pijn kan niet worden gebruikt als een indicator van schade. Beeldvorming zoals röntgenfoto’s, echografie en MRI kan nodig zijn om fracturen, ernstige weefselbeschadiging en gewrichtsinstabiliteit uit te sluiten. Daarom moet je na een auto-ongeval sowieso medische hulp zoeken.
Blijf bewegen
Zodra breuk en instabiliteit zijn uitgesloten, begin je zoveel te bewegen als je kunt verdragen. Beweging spoelt ontstekingen weg en beperkt de spierspanning die zich in de eerste paar weken geleidelijk opbouwt. Breid je bewegingsbereik alleen uit tot wat je aankan; veel pijnvrij bewegen is het doel. Vermijd het gebruik van een halskraag, tenzij fractuur of spinale instabiliteit niet is uitgesloten.
Breng voorzichtig warmte en ijs aan
Gebruik nooit warmte na een acuut letsel, zeker niet als er kans is op ontsteking; warmte kan meestal na de eerste of tweede week worden opgenomen om de opbouw van spierspanning te helpen ontspannen. Het aanbrengen van ijs op een pijnlijk gebied kort na het letsel zal de pijn helpen verlichten. IJs vertraagt echter de metabolische activiteit van onze immuunsysteemcellen en zorgt voor een traag genezingsproces. Breng alleen ijs aan op je lichaam als je pijnstilling nodig hebt. Volg deze vuistregel: 10 minuten met ijs op het geblesseerde gebied afgewisseld met 10 minuten vrij. Zo voorkom je dat de tissue te koud wordt.
Blijf gehydrateerd
Drink minimaal 2 liter met elektrolyt verrijkt water per dag, zoals je fysio Leeuwarden je mogelijk aanraadt. Weefselhydratatie is van cruciaal belang voor het optimaliseren van de effectiviteit van ons immuunsysteem, dat overuren maakt na een blessure. Uitdroging zal de spierspanning verergeren en een belemmering vormen voor herstel. Zorg er daarom voor dat je dagelijks genoeg water drinkt.
Voed je parasympatisch zenuwstelsel
Een motorvoertuigongeval zal een piek in sympathische activiteit veroorzaken (beter bekend als ons “vecht- of vluchtreactiesysteem”) die emotionele en fysiologische stress veroorzaakt. Parasympatische ademhalingsoefeningen (“buikademhaling”) helpen de overactiviteit van het sympathische systeem tegen te gaan door de hartslag te vertragen, angst te verminderen en de algehele stress in het lichaam te verminderen. Begin door diep in te ademen, je buik naar voren te laten uitzetten en je longen te vullen. Laat heel langzaam zoveel mogelijk lucht uit je longen ontsnappen. Herhaal 10 keer.
Zoek een revalidatiebehandeling
Specialisten op het gebied van musculoskeletale letsels, waarbij je onder meer aan fysiotherapie Dokkum kunt denken, kunnen verwondingen beoordelen en een goed ontworpen zorgprogramma opstellen. Behandelingen kunnen pijn verlichten, het bewegingsbereik verbeteren en kracht en mobiliteit herstellen. Een gericht oefenprogramma, pijnstillende modaliteiten, manuele therapie Franeker en specifieke zelfzorgstrategieën zullen een cruciaal onderdeel zijn om je weer op de been te krijgen.