112GroningenDag: Groninger Reddingsbrigade komt 11 juni ook

Deel dit artikel
Redactie 112Groningen

Groningen – Op zaterdag 11 juni 2022 zal de Groninger Reddingsbrigade zich presenteren tijdens de 112GroningenDag in de MartiniPlaza. Tot 11 juni 2022 stellen we alle deelnemers aan u voor!!

Bij een Reddingsbrigade of als je het over Lifeguards hebt denken veel mensen bijna meteen aan strand en zee. Maar behalve aan het strand zijn er ook in de rest van het land reddingsbrigades actief. In totaal gaat het om 180 reddingsbrigades. Eén van die niet-kust brigades is de Groninger Reddingsbrigade, wij richten ons voornamelijk op educatie, toezicht en hulpverlening.

Wat we vooral doen is mensen op vrij jonge leeftijd spelenderwijs kennis te laten maken met alle facetten van het redden van mensen. Dat doen we om te beginnen met het Zwem-ABC, waardoor je zelf goed leert zwemmen. Daarna volgen de opleidingen van de Reddingsbrigade en leren we allemaal mogelijkheden om jezelf of je vriendjes te redden wanneer zij in nood komen. Na een aantal jaren doe je allerlei vaardigheden op om mensen te kunnen redden.

Onze vereniging wordt vooral ingezet bij de bewaking van evenementen. Hierbij moet je denken aan roeiwedstrijden, zeilwedstrijden, de sinterklaasintocht of een mud run. Er komt veel kijken bij het opleiden van de vrijwilligers. Om als Lifeguard te werken hebben we allemaal een EHBO-diploma. We krijgen verder een speciale reanimatiecursus voor het redden van drenkelingen en we hebben een interne opleiding van ongeveer een jaar waar je leert varen, leert omgaan met de boot en je marifoondiploma kunt behalen.

Bij de Groninger Reddingsbrigade gaat het niet om het redden van mensen die in de problemen raken op een wilde zee. Onze Lifeguards zijn meer als ‘EHBO’ers op het water’. We hebben vooral te maken met kleine ongevalletjes en dat houdt het ook wel behapbaar, je krijgt niet dagelijks de taken van de reguliere ambulancedienst op je bordje. Vanuit de Regionale voorziening Reddingsbrigades (RVR) en de Nationale Reddingsvloot (NRV) werken wij in onze eigen regio veel samen met de andere hulpdiensten.

Op zaterdag 11 juni 2022 vindt voor de derde keer de 112GroningenDag plaats in-en om de MartiniPlaza in Groningen. Van 10.00 tot 17.00 uur (3 euro entree,zie poster) zijn er diverse hulpverleningsinstanties en geven talrijke spectaculaire demonstraties van vele hulpdiensten en er is een een grote informatie / veiligheidsmarkt. Op het Horecaplein kunt terecht voor een hapje en een drankje. U bent van harte welkom!! De 112GroningenDag wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor A&S Vancare en subsponsor 101BHV.nl.

 

Volg ook

Foto's

Deel dit artikel