Groningen – Buren van de voormalige Jeugdsynagoge starten samen met enkele betrokken burgers een rechtszaak om de plannen voor het pand te stoppen en het cultureel erfgoed te behouden.
In 2018 werd het gebouw aan de Folkingedwarsstraat gesloten voor publiek. Enkele jaren later publiceerde de gemeente plannen om het gebouw voor een groot deel te slopen en er luxe appartementen in te bouwen. De koper van het pand, Wijnard van Smeeden met zijn bedrijf Beauvast, zegt het gebouw te willen behouden en minder te willen slopen, maar er toch appartementen te willen realiseren.
De buren stellen dat dit cultureel erfgoed meer is dan een gevel en publiek toegankelijk moet zijn. Het pand was vlak voor de oorlog een jeugdsjoel begon in 1939. Destijds had Groningen een Joodse gemeenschap van ongeveer 3.000 mensen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het overgrote deel van de Joodse Groningers gedeporteerd en vermoord in concentratiekampen. In 1948 telde de Joodse gemeenschap nog slechts 239 mensen.
Vanwege de grote omvang en de hoge onderhoudskosten werd de grote synagoge in de Folkingestraat verkocht en verhuisde de Joodse gemeenschap naar de veel kleinere jeugdsjoel. In 1981 verhuisde de Joodse gemeenschap terug naar de gerenoveerde grote synagoge. Het pand aan de Folkingedwarsstraat kreeg toen een publieke functie: het werd een buurt- en sportcentrum en er vestigden zich meerdere NGO’s.
Om de rechtszaak te kunnen financieren hebben de initiatiefnemers een GoFundMe opgezet.