Hoeveel mensen het controlebericht daadwerkelijk hebben ontvangen, wordt op dit moment onderzocht.
Naar verwachting zijn de bereikcijfers van dit NL-Alert controlebericht eind november bekend.
De verzending is zonder grote technische problemen verlopen. Wel zijn er mensen die het bericht niet, te laat, of meerdere keren hebben ontvangen.
Hoe dat heeft kunnen gebeuren wordt nu onderzocht in samenwerking met KPN, Vodafone en T-Mobile.
Steeds meer nieuwe mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld op NL-Alert. Op een deel van de bestaande toestellen moet je NL-Alert nog zelf instellen.
Je kunt het controlebericht ontvangen als de telefoon aan staat, het NL-Alert kanaal is ingesteld en de telefoon bereik heeft. De overheid heeft de ambitie dat ongeveer 4 miljoen Nederlanders het controlebericht op zijn of haar mobiele telefoon hebben ontvangen.
Het eerste landelijke controlebericht, op 4 februari, is door 1,4 miljoen Nederlanders ontvangen. Sinds de landelijke introductie van NL-Alert is het alarmmiddel tot nu toe 22 keer ingezet bij incidenten zoals grote branden met hevige rookontwikkeling en noodweer.
NL-Alert moet de komende jaren uitgroeien tot een volwaardig alarmmiddel.
Het uitzenden van een controlebericht is bedoeld om mensen die hun mobiel hebben ingesteld voor NL-Alert, na te laten gaan of zij dit juist hebben gedaan.
De leerpunten uit het uitzenden van het tweede controlebericht, worden meegenomen in de doorontwikkeling van dit aanvullende alarmmiddel.
Ook in 2014 worden er weer twee landelijke controleberichten verstuurd.
Wie wil weten of zijn mobiel NL-Alert al kan ontvangen, kan dat nagaan met de NL-Alert instelhulp via www.nl-alert.nl.
Ook in 2014 zendt de overheid twee NL-Alert controleberichten uit.