112Groningen groot in het Dagblad van het Noorden

Deel dit artikel
redactie/ tekst Frits Poelman dvhn.nl
Groningen - Martin Nuver (38) uit Groningen viert vandaag het tienjarig bestaan van zijn website 112groningen.nl. Die voorziet kranten en televisieomroepen in het hele land van beelden uit Groningen.

Nuver begon als amateur maar leeft alweer heel wat jaren van de website. Dat hij er een persbureau van kon maken, komt door zijn alertheid. Altijd zelf kijken en niet pas in actie komen in opdracht van anderen. “Ons doel is om binnen een kwartier bij alle calamiteiten in de provincie aanwezig te zijn.” Dat lukt hem aardig dankzij veertig vrijwilligers, van wie sommigen zelf een lokale 112-site beheren. Ze pikken een graantje mee als Nuver hun foto's aan andere media verkoopt. Ze duiken overal op waar hulpverleners actief zijn. “Er is ook een brandweerman die voor ons werkt. Als hij vrij heeft, maakt hij foto’s. Als hij dienst heeft, blust ‘ie de brand.” Nuver en zijn medewerkers, die nooit weten wanneer ze in actie moeten komen, zijn dag en nacht in touw.

 

Vorige week nog schoot hij in het holst van de nacht televisiebeelden van een tragisch ongeluk in Wehe-den-Hoorn en een brand in een kerk in Thesinge. Vakanties zijn er nauwelijks bij. “In de beginjaren combineerde ik de website nog met mijn werk als kok, maar dan kunnen anderen niet altijd op je rekenen. In 2008 ben ik met het kokswerk gestopt. Mijn hobby werd m'n beroep en mijn beroep is nu m'n hobby. Maar ik kook niet zo vaak meer.” Zelf meeluisteren naar het radioverkeer van de politie en brandweer is er tot zijn spijt niet meer bij. Nuver krijgt meldingen van hen. Dat gebeurt af en toe heel vlot, maar soms ook helemaal niet. De fotografen kunnen (nog) meekijken met alarmeringen van de brandweer. Die zijn in de huiskamer van Nuver te zien en te horen.

 

Hij reageert minstens zo vlot als de brandweer zelf. Ongeluk in Oostindië bij Leek? Binnen seconden heeft hij de plaatselijke fotograaf aan de lijn. Die is al onderweg. Er is een fietser gevallen, maar dat is dan nog onduidelijk. Binnen een paar minuten weet Nuver in Groningen wel wat er loos is. Deze keer valt het gelukkig mee, want zo zit hij ook wel in elkaar. Bij ernstig letsel had Nuver ook nog een videograaf gestuurd. “Het is niet altijd leuk wat we zien. En betrokkenen vinden het ook niet altijd leuk dat wij er zijn. Dat snap ik heel goed. Maar het is gewoon nieuws. Andere mensen zijn nou eenmaal nieuwsgierig wat er gebeurt.” De belangstelling voor dit soort nieuws is enorm. “Er zitten altijd 100 tot 200 man te kijken naar de website.

 

 

We hebben ruim 40.000 unieke bezoekers per dag. Maar na zo’n tragisch ongeluk als in Wehe is de belangstelling drie tot vier keer zo groot. De video op onze website is 20.000 keer bekeken.” Door zijn lange staat van dienst krijgt Nuver vrijwel dagelijks tips van burgers. Ook deze middag. “Veel sirenes op het Sontplein, Martin. Als er dadelijk een melding komt, is het serieus!”, meldt iemand aan de telefoon. Nuver hoort het in alle rust aan en wacht af. Het blijft stil…. Even later gaat hij wel naar Hoogkerk. Er zijn niet-alledaagse veel agenten op de been. Die zijn agenten verrast als ze Nuver uit zijn auto zien stappen. Er is net een inbreker afgevoerd, vertellen omwonenden. De politiemensen groeten Nuver vriendelijk, maar zeggen niks. “Weet je wel hè Martin. De voorlichter weet ervan.” Ze zijn wel nieuwsgierig hoe hij van hun actie wist. Maar daar verklapt hij niet. Een grote gestalte die in alle rust de situatie in ogenschouw neemt, zijn statief plaatst en een goed plekje uitkiest om zijn beeld te schieten. Zo kennen de hulpverleners Nuver die het financieel vooral moet hebben van de onverwachte dingen, spectaculair of bijzonder. Van alle calamiteiten maakte Project X in Haren de meeste indruk op Nuver. “Ik ben daar alleen voor onze eigen website geweest omdat de andere media daar allemaal zelf waren. Door mijn lens zag ik mijn auto tussen die raddraaiers en de ME staan. Een auto ernaast ging op de kop. Op mijn auto zat alleen een krasje op het merkteken. Als ze hem hadden aangestoken, had ik niks kunnen doen. Dat was heftig. En Wehe, vorige week, was denk ik het ergste waar ik die tien jaar ben geweest.” Het grootste gevoel van onmacht had Nuver toen hij vrij kort na de oprichting van 112Groningen werd opgepakt op verdenking van brandstichting. De politie bracht dat naar buiten nadat hij alweer op vrije voeten was. Hij bleek onschuldig. Drie pyromanen, die later werden veroordeeld, hadden hem vals beschuldigd. Nuver kreeg tot zijn verbazing nooit excuses of een schadevergoeding. “Ik heb er twee jaar last van het gehad. Tot op de dag van vandaag ben ik doodsbenauwd dat ik een keer zaken doe met iemand die iets heeft aangestoken. Je kunt er niets aan doen en het komt ook bij de brandweer voor, maar ik zou het verschrikkelijk vinden. Het is mijn nachtmerrie.” Nuver liftte mee met de opkomst van de digitale techniek. “Toen ik dertien was, ging ik al bij hulpverleningen kijken en fotograferen.

 

 

Mijn eerste foto stond in augustus 1999 in het Nieuwsblad van het Noorden. Van een brand in de Noorderstationsstraat in Groningen. Filmpjes liet ik ontwikkelen bij Merema in Paddepoel, de foto’s bracht ik naar de krant. Later ontwikkelden ze daar de filmpjes voor mij omdat het anders veel te duur werd. De digitale fotografie heeft het voor ons allemaal een stuk gemakkelijker en het nieuws sneller gemaakt.” Voor smartphones ontwikkelt Nuver nu een app . Hij wil ook weer aan de slag met de website 112Nederland. Eerdere pogingen om daar een groot succes van te maken, de afgelopen tijd had een ander bedrijf de naam in bruikleen, strandden. “We gaan rustig proberen om daar net zo’n succes van te maken als van 112groningen. Maar het is lastig om een landelijk netwerk op te bouwen. En kijkers zijn ook niet meteen enthousiast. Mensen zijn meer geïnteresseerd in hun eigen regio.” 

 

 

Volgens Martin Nuver hoort 112groningen.nl bij de top-4 van 112 websites in Nederland. “Daar zijn er nu honderden van. Gelukkig waren wij een van de eersten.” Zijn correspondenten gebruiken hun foto's soms voor eigen websites en verdienen geld als Nuver hun foto's doorverkoopt aan andere media. Dat gebeurt rechtstreeks of via persbureaus. Vijf correspondenten werken als videograaf. Sommigen kunnen op afstand hun verhalen zelf op de website zetten. De waardering voor de website is volgens Nuver groot. “Alleen op de tekst krijgen we geregeld op- en aanmerkingen, maar dat is ook een vak op zich. Het gaat vooral om de foto's. Zo snel mogelijk en veel. Dat willen mensen zien. Het hoeft niet een speciale foto te zijn. We leggen vast wat er gebeurt.”

 

 

(tekst: www.dvhn.nl) 

 

 

Foto's

Deel dit artikel