Dag update Corona & Onderzoekers RUG vinden zwakke plekken in coronavirus

Deel dit artikel
RIVM & Oogtv
Landelijk - Het RIVM meldt 5658 nieuwe COVID-19 besmettingen. En zijn er 93 nieuwe ziekenhuisopnames en 89 nieuwe doden gemeld.

Weekoverzicht: Totaal afgelopen 7 dagen 40073 COVID-19 besmettingen en 609 nieuwe ziekenhuisopnames en 537 overleden.

 

 

Zwakke plekken in het virus

 

Onderzoekers van onder andere de Rijksuniversiteit Groningen hebben zwakke plekken gevonden in het genetisch materiaal van het coronavirus. Deze kunnen dienen als doelwit voor antivirale geneesmiddelen tegen SARS-CoV2, maar ook tegen toekomstige nieuwe coronavirussen. Zegt Oogtv.nl

 

De onderzoekers vonden ten minste acht regio’s in het genetisch materiaal van het virus die een zwakke plek vormen. Verder zijn er kleine holtes gevonden in een aantal structuren, die kunnen dienen als doelwit voor kleine moleculen waarmee de werking van het virus is te blokkeren. Ook kunnen er stukjes genetisch materiaal worden toegediend aan patiënten die de werking van het virus verstoren.

 

“Omdat een aantal structuren ook aanwezig is bij andere coronavirussen betekent het dat een succesvol middel tegen SARS-CoV2 ook kan werken tegen nieuwe virusstammen in de toekomst”, vertelt onderzoekscoördinator Danny Incarnato op de website van de RUG. “We hebben een nieuwe manier bedacht om zwakke plekken te vinden in grote virale RNA’s. Daarmee hebben we de basis gelegd voor de ontwikkeling van innovatieve, tegen het RNA gerichte behandelmethoden om SARS-CoV2 infecties te bestrijden.”

 

Foto's

Deel dit artikel