Update reactie op AD: Politiechef op geen enkele wijze betrokken

Deel dit artikel
Politie, via X

Groningen – Het Openbaar Ministerie (OM) laat op 24 januari 2025 weten dat onderzoek uitwijst dat de politiechef ‘op geen enkele wijze persoonlijk betrokken is geweest’.

Het OM had de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie Noord-Nederland eerder opdracht gegeven een onderzoek in te stellen naar de handelwijze van de afdeling Korpscheftaken.

Geen sprake van valsheid in geschrift door medewerkers KCT

Daarnaast is het OM van oordeel ‘dat er geen sprake is geweest van betrokkenheid bij het plegen van valsheid in geschrift door medewerkers van de afdeling Korpscheftaken, laat staan dat er door die afdeling hierover afspraken zijn gemaakt […].’.

Geen strafvervolging in zaak-airsoftwapens

Deze conclusies deelt het OM in een persbericht over de ‘zaak-airsoftwapens’. Daarin wordt verder bekend gemaakt dat zij besloten heeft niet over te gaan tot vervolging van Airsoft Combat Support (ACS) en de eigenaar van die organisatie, waartegen twee maal aangifte was gedaan. Lees hier het volledige bericht van het OM.

Oorspronkelijke berichtgeving 21 oktober:

Reactie op AD: geen aangifte of onderzoek tegen politiechef Noord-Nederland

Vandaag verscheen in het Algemeen Dagblad een artikel over toezicht en handhaving door politie-eenheid Noord-Nederland op het bedrijf Airsoft Combat Support uit Munnekezijl. Het artikel verdient op belangrijke punten nuance of correctie.

Zo hechten wij er belang aan te benadrukken dat er géén aangifte is gedaan tegen de politie of de politiechef, en er géén onderzoek wordt gedaan naar politiechef Martin Sitalsing van de eenheid Noord-Nederland.

Het klopt dat de Nederlandse Airsoft Sportbond (NABV) de afgelopen jaren signalen heeft afgegeven over het bedrijf Airsoft Combat Support in Munnekezijl. Mede op basis van deze signalen heeft de politie Noord-Nederland actie ondernomen. De signalen zijn onderzocht en getoetst door de afdeling Korpscheftaken. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een schriftelijke waarschuwing. Bij de beslissing om een waarschuwing te geven zijn meerdere partijen betrokken geweest.

Na het afgeven van de waarschuwing heeft de politie het bedrijf opnieuw gecontroleerd op naleving van de regels. Er zijn toen geen overtredingen vastgesteld.

Tegen het besluit om de vergunning van het bedrijf te handhaven, is beroep aangetekend door de Nederlandse Airsoft Sportbond. De politie hecht er waarde aan dat de rechter objectief oordeelt in deze procedure, en meent dat een gesprek tussen twee belanghebbende partijen de zuiverheid van het proces niet ten goede komt. Om die reden is het verzoek van Fred Teeven tot een gesprek met Martin Sitalsing destijds door de politie afgewezen.

Behalve de door de NABV aangespannen beroepsprocedure is door de sportbond tweemaal aangifte gedaan. Het OM heeft eerder aan de media laten weten dat de eerste aangifte niet tot een strafrechtelijk onderzoek heeft geleid. De tweede aangifte is momenteel in behandeling. Ook heeft het OM laten weten dat de politie het signaal van de NABV onderzoekt dat de afdeling Korpscheftaken betrokken zou zijn bij de door hen vermoede strafbare feiten.

Foto's

Deel dit artikel

Social media