Daarbij zetten ze de huurprijs die studenten gemiddeld betalen voor deze oppervlakte én wat ze eigenlijk zouden moeten betalen volgens het puntensysteem. ‘Zo willen we inzichtelijk maken hoeveel geld jaarlijks onnodig wordt weggegooid aan huur’, zegt Bas van Weegberg, voorzitter FNV Young & United.
Studenten van LSVb en FNV Yong & United voeren deze week dagelijks in verschillende studentensteden actie tegen de belachelijk hoge huurprijzen van studentenkamers. Vandaag voerden ze actie in Wageningen. Woensdag in Utrecht en Amsterdam en donderdag in Nijmegen.
Tekort aan kamers drijft prijzen op
De woningnood onder studenten blijft onverminderd hoog, wat de prijzen opdrijft. Een gemiddelde studentenkamer kost tussen de 420 en 520 euro. Maar huisjesmelkers drijven de prijzen op, prijzen van 600 euro per maand zijn normaal en in sommige studentensteden zijn prijzen van 700 euro en hoger geen uitzondering. Ook stijgen de kosten voor levensonderhoud en studie.
Om die kamerprijzen te kunnen betalen naast hun onderwijs- en levenskosten gaan studenten een enorme studieschuld aan, die ze in 35 jaar moeten aflossen. ‘Ze sluiten als het ware een hypotheek op hun toekomst af’, zegt Lyle Muns, voorzitter van de LSVb. ‘Om nú hun huur te kunnen betalen. Bizar.’ Omdat de kamerprijzen een grote factor zijn in de totale kosten voor de uitwonende student, willen de jongerenbonden dat deze naar een betaalbaarder niveau worden gebracht. Muns: ‘We willen niet dat studenten zich in de schulden moeten steken om huisjesmelkers te sponsoren.’
Basisbeurs
De bonden willen dat er een basisbeurs komt voor studenten, waarmee zij, in combinatie met een bijbaan van 12 uur per week, zonder schulden een goede opleiding kunnen afronden.
Studenten kampen al met hoge schulden
Studeren in Nederland wordt steeds moeilijker gemaakt. Voor het eerst in 40 jaar moeten HBO en WO studenten hun eigen studie volledig zelf financieren zonder overheidssteun. De basisbeurs is afgeschaft en vervangen door het leenstelsel. Alleen mbo’ers krijgen, onder voorwaarden, nog een basisbeurs.
Gemiddeld bouwen studenten een schuld op van meer dan 24.000 euro. ‘En dat terwijl onze generatie ook kijkt naar een toekomst waarin een vaste baan vinden zeer onzeker is, een hypotheek voor een koophuis nog onzekerder om van een pensioen maar niet te spreken’, zegt Bas van Weegberg, voorzitter van FNV Young & United. ‘En daar zal de rekening van de corona- en klimaatcrises en de vergrijzing nog bovenop komen.’
#Nietmijnschuld
FNV Young & United en de landelijke studentenvakbond LSVb voeren samen al een jaar campagne voor afschaffing van het leenstelsel onder de naam #NietMijnSchuld.