Groningen – Veel mensen in en ver rond de stad Groningen hebben de dikke zwarte rookpluim zaterdagavond 11 juni gezien: het resultaat van een zeer grote brand bij het bedrijf Wovar op industrieterrein Euvelgunne. Met meer dan honderd mensen bestreed de brandweer het vuur. “Er is veel schade, en dat is heel vervelend. Toch mogen we als brandweer trots zijn dat we ervoor hebben gezorgd dat het vuur niet verder is overgeslagen naar andere panden.”
Om 20.53 werd de brandweer gealarmeerd voor een uitslaande brand aan de Emdenweg in Groningen. Binnen 6 minuten werd er opgeschaald naar zeer grote brand.
Vervolgens werd er binnen een kwartier ook nog een tweede basispeloton opgeroepen, met vier extra tankautospuiten, vertelt Hoofdofficier van Dienst Dennis de Vlieg. “Het gebeurt niet vaak dat een brand al gelijk zo groot is, want vaak wordt hij eerder ontdekt. De omliggende panden stonden er dicht op, dus we moesten keihard knokken om de brand beperkt te houden tot dat pand en te zorgen voor zo weinig mogelijk restschade.”
Ruime stoplijn
De brandweer zette erop in dat het vuur niet zou overslaan naar naastgelegen panden. “We proberen dan om de brand voor te blijven. We creëren een zogenaamde stoplijn, die we ruim nemen. We houden namelijk rekening met de aanrijtijd van de wagens en de tijd die nodig is om voor genoeg bluswater te zorgen. Die ruimere stoplijn bleek uiteindelijk voldoende en we konden zelfs nog meer panden behoeden. Het is mooi dat dat gelukt is, ook al is het vervelend dat er alsnog veel bedrijven met schade zijn.”
Meten en verkennen
Daarnaast werden er direct verkenningseenheden op pad gestuurd om in beeld te brengen waar de rook naartoe ging. “De vraag was: vormt de rook een risico voor de omgeving? Vier eenheden hebben verkenningen gedaan en metingen verricht. Zij hebben brandresten gevonden op verschillende plekken. Dat hebben we in kaart gebracht. Vervolgens hebben we daarover gecommuniceerd, zodat inwoners weten wat ze moeten doen als ze brandresten vinden rondom hun huis. Ook hebben we besloten om een NL-Alert uit te sturen voor het gebied waar de rook naartoe dreef.”
Complexe situatie
Bij een grote brand is de deskundigheid van veel verschillende hulpdiensten nodig, en afstemming tussen die diensten. Om dat in goede banen te kunnen leiden werd er besloten op te schalen naar GRIP 1. GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdingsprocedure. “De brand bevond zich vlakbij de ambulancepost en we moesten dus goed afstemmen waar de ambulances nog wel langs konden rijden bij een melding. Ook moesten we onder meer in de gaten houden waar de rookkolom naartoe ging en onderzoeken welke gevolgen dit had.”
Aflossen en nablussen
Na een paar uur blussen werd rond middernacht het sein brand meester gegeven. “Op den duur zijn collega’s moegestreden en moeten ze worden afgelost, net als Officieren van Dienst. Daarvoor hebben we een aflosplan, want soms gaan mensen net te lang door. En dat is ook logisch, want in het heetst van de strijd wil je graag doorgaan. Maar het is bij zo’n grote brand verstandig om je na een paar uur te laten aflossen. Dus om ongeveer 1 uur ’s nachts zijn de eerste eenheden afgelost. Het nablussen heeft al met al nog tot zondagavond 7 uur geduurd.”
Grote risico’s
Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend en het is niet zeker of dat nog duidelijk wordt, vertelt brandweerwoordvoerder Jesse Mol: “Het is de vraag of er nog onderzoek naar de oorzaak wordt gedaan, omdat een deel van de constructie is gesloopt om te kunnen nablussen.” Terugkijkend is Dennis tevreden over het optreden van de hulpdiensten. “Als je kijkt naar de intensiteit van de brand en de risico’s die er waren, is het relatief goed afgelopen. In eerste instantie hebben we tegen een aantal eigenaren van naastgelegen bedrijven gezegd: we doen ons best, maar de kans is realistisch dat het pand betrokken raakt bij de brand. Toch hebben we uiteindelijk gelukkig nog veel schade kunnen voorkomen.”
Foto's
Video