Snorfietsen met benzinemotor vanaf oktober taboe op meer dan 100 fietspaden in Stad

Deel dit artikel
Tekst: Oogtv (bron)

Groningen – Snorfietsen met een verbrandingsmotor zijn vanaf oktober niet meer welkom op zo’n honderd fietspaden in de stad Groningen, Haren en Ten Boer.

Het gaat met name om fietspaden die in een park, natuurgebied of recreatiegebied liggen. Door deze maatregel moeten bezoekers van deze gebieden geen last meer hebben van de uitlaatgassen en lijdt ook de natuur rond deze fietspaden minder schade door de uitstoot van de scooters.

Het gemeentebestuur was al langere tijd van plan om snorfietsen weg te halen van de fietspaden. In 2020 werd een motie aangenomen om een groot deel van de fietspaden in de gemeente aan te passen van ‘verplichte’ naar ‘onverplichte’ fietspaden. Maar het gemeentebestuur kon toen niet direct actie ondernemen, omdat niet geheel bekend was waar dat veilig kon.

Vorig jaar maakte wethouder Philip Broeksma al bekend dat het gebied waar snorfietsen welkom zijn, flink wordt ingeperkt. Die maatregel krijgt nu een vervolg: Op alle ‘solitaire’ fietspaden (fietspaden die los staan van de rijbaan) in de gemeente verhuizen snorfietsers van het fietspad naar de rijbaan. De verkeersbesluiten werden vorige week gepubliceerd.

Het gemeentebestuur wil snorfietsen met een benzinemotor zo veel mogelijk weren uit Groningen, omdat ze erg vervuilend zijn. In 2025 wordt de verkoop van dit soort vervuilende snorfietsen verboden. Het gemeentebestuur houdt er daarnaast rekening mee dat meer mensen er vanaf volgend jaar voor kiezen om geen snorfiets meer te gebruiken, omdat een valhelm dan verplicht wordt.

Foto's

Deel dit artikel