Als je gaat scheiden moet je hieraan denken

Deel dit artikel
Ingezonden artikel

Groningen – Wanneer jij en je partner hebben besloten te gaan scheiden komt er veel op je af. Naast alle veranderingen en emoties die een scheiding teweeg brengt is er ook veel wat geregeld moet worden om alles juridisch goed af te handelen.

Wij zetten de belangrijkste zaken hier voor je op een rij. Heb je bijvoorbeeld het gevoel dat je er samen niet uitkomt? Overweeg dan om rechtshulp on demand in te schakelen, waarbij je juridische ondersteuning krijgt.

 

De wettelijke kant van een scheiding

De wettelijke kant van een scheiding kan erg overweldigend lijken. Je handelt dit normaal gesproken in samenwerking met een advocaat af. Deze kan dan het verzoek tot echtscheiding bij de rechter indienen. Kom je er niet helemaal uit met je ex of loop je na de scheiding nog tegen moeilijkheden aan? In dat geval kan het slim zijn om extra rechtshulp in te schakelen, waarbij je juridische ondersteuning krijgt om deze zaken op te lossen.

Maak goede afspraken over de kinderen

Het is erg belangrijk dat je goede afspraken over de opvoeding maakt. Op die manier weten je kinderen waar ze aan toe zijn en kunnen jij en je ex de verantwoordelijkheden goed verdelen. Deze afspraken leg je allemaal vast in een zogeheten ouderschapsplan. Hierin zet je alle praktische afspraken op een rij die je maakt over de verzorging en de opvoeding van je kind. Denk bijvoorbeeld aan de tijdsverdeling van de opvoeding en hoe je communiceert over je kind. In een ouderschapsplan kun je alles duidelijk verdelen, zodat elke partner weet wat zijn of haar verantwoordelijkheden zijn.

Stel een financieel plan op

Ook is het belangrijk een financieel plan op te stellen. In dit plan leg je zaken vast zoals de hoogte van eventuele alimentatie, maar ook hoe de bezittingen en schulden worden verdeeld. Begin met het opstellen van een overzicht van alle bezittingen en schulden. Hoe meer je samen alvast af kunt spreken voordat jullie naar de advocaat gaan, hoe makkelijker de scheiding uiteindelijk zal verlopen.

Maak een besluit over de woning

Als laatste is het belangrijk om een besluit te maken over de woning. Als één van jullie in het huis blijft wonen na de scheiding moet de ander uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van de hypotheek worden ontslagen. Hiervoor moet de bank of verzekeraar akkoord geven, wat alleen kan als de achterblijvende partner voldoende inkomen heeft. Informeer dus eerst bij de bank of verzekeraar naar de mogelijkheden voordat je een besluit maakt over wie precies in de woning achterblijft.

Foto's

Deel dit artikel