Grote brand legt pand in de as (Video)

Deel dit artikel
Roderick Spijk & Johan Wildeboer
Uithuizen - Op maandagochtend 30 mei is een voormalige kringloopwinkel verloren gegaan door een forse brand aan de Leeuwstraat in Uithuizen.

Rond kwart over vijf ’s ochtends meldde een voorbijganger bij Meldkamer Noord-Nederland dat er rook uit het pand zou komen. Toen blusploeg Uithuizermeeden even later ter plaatse was heeft de bevelvoerder direct opgeschaald en een extra blusvoertuig op laten roepen.

NL Alert
Vanwege het feit dat er veel rook over Uithuizen trok, is direct een NL Alert door de meldkamer verstuurd. Hierin werden omwonenden dringend geadviseerd ramen en deuren te sluiten. Ondertussen werd door de blusploegen van Uithuizermeeden, Usquert en de hoogwerker van Delfzijl van buitenaf op het pand ingezet. Om voor voldoende water te zorgen zijn uiteindelijk ook nog de blusploeg van Loppersum en het groot watertransport van Delfzijl opgeroepen. Het groot watertransport is uiteindelijk niet nodig geweest.

Bestrijding
In eerste instantie was de brand lastig te bestrijden omdat deze binnen woedde en het niet veilig was om bij het pand in de buurt te komen in verband met instortingsgevaar. Alle werkzaamheden waren dan ook gericht op het behouden van het naastgelegen café en het beperken van de rookontwikkeling. Het café is uiteindelijk volledig behouden. 

Sloopwerkzaamheden
Dankzij de hulp van een bouwkraan van de Gemeente Eemsmond kon ondertussen het pand gesloopt worden. Hierdoor werd het steeds meer mogelijk alle brandende resten te blussen en de rookoverlast af te laten nemen. Hierdoor was er ook geen instortingsgevaar meer voor de omgeving en kon uiteindelijk iets na negen uur het advies ‘blijf uit de rook’ worden ingetrokken. 

Overdracht
Iets na tien uur ’s ochtends kon het incident aan de gemeente worden overgedragen en konden de laatste collega’s terugkeren naar de kazerne. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Foto's

Deel dit artikel