Grote brandweer optocht met 65 brandweerauto’s

Deel dit artikel
Persbericht
Sappemeer - Stichting en Museum de Historische Brandweer Vrienden en Voertuigen (HBVV) uit Sappemeer bestaat 5 jaar. Dit wordt zaterdag 13 september groots gevierd.

Grote brandweer optocht door de gemeente Hoogezand – Sappemeer, we zitten nu op 65 voertuigen. (zaterdag 13 september )

 

De brandweer oldtimers en nieuwe voertuigen maken vanaf 10:00 een rondrit van zo’n 12 kilometer door de gemeente. De route start bij het brandweer museum aan de Kleinemeersterstraat in Sappemeer. Verder rijdt de route langs de Borgercompangiesterstraat, Noorderstraat, Hoofdstraat, Meint Venigastraat, Kerkstraat en van der Duyn van Maasdamweg weer terug naar de Vosholen.

 

De brandweer oldtimers komen uit het hele land, er komen ook 13 uit Duitsland. Er komt een brandweer blus motor van de brandweer Haaglanden, 2 grote Amerikaanse ladderwagens, de NAM komt met groot brandweer materieel en er komen een aantal oude politie auto’s en een motor.

 

Er zijn diverse demonstraties van oude handpompen en een motorspuit, Zanger en oud brandweerman Bart Kiers uit Ruinen komt diverse brandweer liedjes zingen.

Jeugdige bezoekers kunnen zelf met water spuiten, rondritje maken in een oude brandweerauto en ook de hoogwerker van de brandweer Hoogezand is aanwezig en kan men alles van bovenaf bekijken. Dit alles kan voor maar € 1,- per activiteit per persoon. Van de opbrengst kan de Historische Brandweer Vrienden en Voertuigen onder andere de voertuigen onderhouden.

 

Omdat ons jubileum samen valt met Open monumentendag kunnen bezoekers hun auto kwijt op de parkeerplaats van de NAM aan de Vosholen vanwaar ze met een bus van het Nationaal bus museum  Hoogezand naar het brandweermuseum aan de Kleinemeersterstraat worden gebracht.

 

                                                                                           

Het Begin

 

Het begon allemaal met de Ford F350 die geschonken werd aan de brandweer Hoogezand – Sappemeer. Naar 2 jaar hard werken was de Ford klaar en hebben we die onder gebracht in een stichting die de naam Stichting Historische Brandweer Vrienden en Voertuigen kreeg. De stichting heeft als doel om oud brandweermateriaal te behouden en  onderhouden en het organiseren en deelnemen aan oldtimer shows en brandweerdagen.

 

Museum

 

De stichting kreeg in 2012 een loods tot haar beschikking van zo’n 1400 vierkante meter. Sinds oktober 2013 kreeg de stichting de naam museum waar wij erg trots op zijn. Ondertussen is er veel te zien in het museum, Blus en red voertuigen, motorspuiten en collectie handpompen, helmen brandblusser, kleding en kleine materialen wat met de brandweer te maken heeft. Het museum krijgt regelmatig oude brandweer materialen aangeboden.

 

Het brandweer museum is elke dinsdagavond geopend van 19:00 tot 21:00 en de 1e zaterdag van de maand van 10:00 tot 16:00. In totaal bestaat de stichting uit 9 personen. Waarvan 1 nog actief bij de brandweer Hoogezand  -Sappemeer, 5 oud leden van de brandweer Hoogezand – Sappemeer en 3 zonder enig brandweer achtergrond. Onze partners helpen ook vaak mee als we een activiteit organiseren. Ook zaterdag 13 september helpen een aantal partners mee zoals het klaar maken van de lunchpakketten, het verkopen van broodjes hamburger, gehakt bal of drinken.

 

 

 

Foto's

Deel dit artikel