Kolonel Dennis Luyt, commandant Vliegbasis Leeuwarden: “Het luchtmachtdetachement bestaat uit 160 tot 170 militairen, technisch, kantine en onderhoudspersoneel. Daarnaast gaan er 10 vliegers mee, een mix van ervaren en jong. Die laatsten kunnen ervaring opdoen. De eerste militairen zijn vanochtend vertrokken, de anderen volgen de komende dagen. Op korte termijn kunnen wij de eerste operationele missies vliegen.” Van de 6 F-16's kunnen er 4 continu worden ingezet.
Ultramoderne sensoren
Eventuele missies bestaan uit bewakingsvluchten, inlichtingen vergaren en toezicht houden op het vliegverkeer richting Libië. Luyt: “De toestellen beschikken over ultramoderne sensoren, waarmee een uitstekend luchtbeeld kan worden opgebouwd.” De jachtvliegtuigen worden niet ingezet voor het bestrijden van gronddoelen of doelen op zee. Wel kunnen verdachte vliegtuigen onderschept worden. De NAVO-leiding beslist in dat geval over eventuele verdere stappen.
Verdere bijdrage
Een KDC-10 tankvliegtuig van de luchtmacht gaat vliegtuigen die deelnemen aan de NAVO embargo-operatie in de lucht van brandstof voorzien. Ook wordt de recent gemoderniseerde mijnenjager Hr. Ms. Haarlem ingezet voor het handhaven van het wapenembargo. Kapitein ter zee Rick Karis is groepsoudste van de mijnendienst: “Wij gaan schepen identificeren en eventueel onderzoeken. Deze informatie wordt doorgezet naar de NAVO-partners.” De maritieme operaties worden uitgevoerd voor de kust van Libië, maar buiten de territoriale wateren van het land.
De operatie ter handhaving van het wapenembargo wordt door de NAVO geleid. De inzet van de F-16's en mijnenjager duurt 3 maanden. De KDC-10 is tot 4 april beschikbaar, daarna wordt het toestel onder meer in Afghanistan ingezet. Bron: Defensie.nl