Het is goed om bij dit lustrum stil te staan. Het laat zien dat we al (minstens) 10 jaar op verantwoorde wijze invulling geven aan professionalering en kwaliteitsverhoging van onze hulpverlening en de bevelvoering daarvan.
Dat we actief bezig zijn met de ontwikkeling van onze mensen en met hun veiligheid. Van 28 september tot en met 2 oktober hebben de bevelvoerders van de Regionale Brandweer Groningen voor de 10e keer samen geoefend in het leiding geven aan de bestrijding van grote incidenten. Op de locatie aan de Ulgersmaweg in Groningen werden per uur zes oefeningen tegelijkertijd gehouden.
Ruim 180 bevelvoerders volgden deze oefeningen. De brandweer blust niet alleen branden. Regelmatig rukt een brandweerkorps bijvoorbeeld uit voor een ongeval met beknelling, een ongeval met gevaarlijke stoffen of voor het bevrijden van personen uit benarde posities. Juist deze aspecten van het brandweerwerk werden tijdens de oefenweek beoefend. Oefenen is en blijft belangrijk om vaardigheden en kennis (en daarmee het kwaliteitsniveau van de brandweerzorg) te handhaven of te verhogen, het routinematig handelen te controleren en eventueel bij te stellen, kennis en vaardigheden in (gesimuleerde) stresssituaties te testen en te evalueren en om het functioneren van de rampenbestrijdingsorganisatie als geheel te kunnen toetsen.
Oefenen is een kernactiviteit van de brandweer in de regio Groningen. Een oefening staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een oefenbeleidscyclus. Zo heeft de afdeling Opleiden en Oefenen van de brandweer Groningen al negen keer eerder een dergelijke oefenweek georganiseerd. Al meer dan 10 jaar geeft de brandweer in de provincie Groningen op verantwoorde wijze invulling aan de professionalering en kwaliteitsverhoging van haar hulpverlening en de bevelvoering daarvan. De brandweerregio Groningen is actief bezig met de ontwikkeling van haar mensen en hun veiligheid. De laatste jaren wordt er op het gebied van het oefenen van de bevelvoerders intensief samengewerkt met de brandweerregio’s Drenthe en IJsselland. In goed georganiseerd verband wordt er gezamenlijk geoefend, geleerd en wordt kennis en ervaring gedeeld. Deze samenwerking bevalt de drie regio’s goed en heeft grote toegevoegde waarde. In een beroep vol risico’s en in dienst van de samenleving is het letterlijk van levensbelang om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op wat de hulpverleners tijdens hun werk tegen kunnen komen.
Beelden ook op TvNoord vanavond in kortnieuws