Dit heeft het ministerie van Defensie laten weten.
Minister Van Middelkoop en staatsecretaris De Vries hebben laten weten diep geraakt te zijn door het overlijden van de man.
De man, Roel Nijenhuis, werkte als chauffeur bij de transportgroep van het Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn.
Een vrouw ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Dat zei burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn vrijdag op een persconferentie.
In totaal liggen negen mensen in het ziekenhuis. Van een andere man en vrouw is de toestand nog ernstig maar stabiel. Twee mensen zijn ontslagen uit het hospitaal.
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verricht vrijdag sectie op het lichaam van Karst T. uit Huissen. Dat gebeurt omdat de dader van de mislukte aanslag op het koningshuis aan een onnatuurlijke doodsoorzaak is overleden, verduidelijkt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM).
Apeldoorn herdenkt naar verwachting eind volgende week de slachtoffers van de aanslag op Koninginnedag.
De Graaf wil eerst afwachten hoe het gaat met de gewonden die nu nog in het ziekenhuis liggen, alvorens een knoop door te hakken. ''Begin volgende week is er eerst dodenherdenking en daarna Bevrijdingsdag. Pas daarna zal de herdenkingsdienst plaatsvinden.''
De Graaf zei nog geen idee te hebben of leden van het Koninklijk Huis daarbij aanwezig zijn.
De 38-jarige man uit Huissen, die verdacht wordt van de aanslag op de koninklijke familie, is in de nacht van donderdag op vrijdag om 02.58 uur in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen.
Zijn dood betekent het einde van het strafrechtelijke onderzoek tegen hem.
Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat eventueel anderen betrokken zijn bij de aanslag, het zou gaan om een éénmansactie.
De familie van de 38-jarige man die donderdag tijdens Koninginnedag inreed op een mensenmassa, is bezig met de verwerking van het drama en wil verder niet reageren. Dat liet de familie vrijdag weten.
Ook wil de familie niets zeggen over het mogelijke motief van de man.
Wanneer zij de in Huissen woonachtige man voor het laatst zagen, wil de familie evenmin kwijt. De familie zegt te hopen dat de pers hen verder met rust laat. Bij de doorzoeking van de woning van de man zijn geen wapens of explosieven gevonden.
De dag na de aanslag liggen tientallen bossen bloemen en briefjes op de plek van het incident. In het stadhuis van Apeldoorn is een condoleanceregister geopend. Het boek ligt op een tafel met een zwart laken.
De verwachting is dat veel mensen vrijdag Apeldoorn zullen bezoeken om hun medeleven te betuigen. In de Grote Kerk is vrijdagavond een samenkomst waarbij wordt stilgestaan bij het incident.
Regeringsleiders vanuit de hele wereld hebben donderdag telegrammen gestuurd naar koningin Beatrix om hun medeleven te betuigen na het drama in Apeldoorn.
Dat meldde R. van Hoof, directeur van het bedrijf Telegram Service uit Alteveer vrijdag. Om welke regeringsleiders het gaat, wil hij niet kwijt.
Volgens Van Hoof werden enkele tientallen steunbetuigingen verstuurd. Ook een aantal burgemeesters en commissarissen van de Koningin stuurde een boodschap.
Meer dan tienduizend mensen uit de hele wereld hebben inmiddels op de website www.condoleanceregister.com een blijk van medeleven betuigd aan de slachtoffers van het drama.
Koninginnedag moeten we volgens minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) zo veel mogelijk proberen in stand te houden. Daarbij zal volgens haar nagedacht worden of en hoe het anders moet na het drama.zie ook: DvhN, Telegraaf, Cnn en Persbureau Meter
Kritiek
Herdenking
Verdachte
Familie
Bloemen
Telegram
Condoleance
Apeldoorn - Een 55-jarige medewerker van de Koninklijke Marechaussee is vrijdagmiddag aan zijn verwondingen bezweken. Het aantal doden van het drama in Apeldoorn staat daarmee op zeven.
Deel dit artikel