Kabinet wil avondklok: `Maximale doen om klaar te zijn`

Deel dit artikel
Oogtv.nl (Bron)
Landelijk - Om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen wil het demissionaire kabinet strengere maatregelen nemen. Zo wil men dat er een avondklok komt. De maatregelen moeten vrijdag ingaan, maar daarbij is men afhankelijk van de Tweede Kamer.

“We komen op een gegeven moment uit deze crisis, maar eerst moeten we ons nog een keer schrap zetten”, zegt demissionair premier Mark Rutte (VVD). “We hebben te maken met een Britse variant en andere mutaties die op ons af komen. Het Outbreak Management Team, het OMT, waarschuwt ons voor deen derde golf waarbij we het uiterste moeten doen om die derde golf voor te blijven. Ik realiseer me dat heel Nederland vandaag kijkt naar de maatregelen die we nemen. En dat is zwaar. Na tien maanden te leven met beperkingen gaat het onder je huid zitten en voelt het alsof het steeds zwaarder wordt. Tegen alle mensen zou ik willen zeggen, kijk niet alleen naar de beperkingen nu, maar kijk naar hoe we straks weer ruimte kunnen krijgen.”Zegt Oogtv.nl

 

“Avondklok is heftige maatregel”
“De maatregelen die we vandaag nemen gaat veel van mensen vragen maar gaat ons ook veel opleveren. We zijn van voornemen om een avondklok in te voeren. Dit betekent dat er een verbod komt om buiten te zijn tussen bepaalde uren. Ik realiseer me dat dit een heftige maatregel is waar niemand om staat te juichen. Wel hebben we voor deze maatregel ingevoerd kan worden parlementaire steun nodig. Met de Tweede Kamer gaan we daarom over dit voornemen praten voor er een definitief besluit kan worden genomen. Het advies van het OMT is helder: doe nu het maximale zodat we straks klaar staat voor dat wat er op ons af komt.”

 

Avondklok gaat gelden tussen 20.30 en 04.30 uur
“Om te beginnen met de avondklok: als de Kamer instemt gaat een aantal dagen na het Kamerdebat de avondklok in. Deze gaat gelden tussen 20.30 en 04.30 uur. Dit betekent dat het verboden is dat je in deze tijdspanne op straat bent. De maatregel geldt tot in ieder geval 9 februari en geldt voor iedereen: in stad en op het platteland. Voor bepaalde mensen die vanwege hun werk op straat moeten zijn geldt een uitzondering. De mensen die tot de uitzonderingen behoren moeten een ondertekende verklaring op zak hebben. Daarnaast is er een werkgeversverklaring nodig. Alle informatie, inclusief de beroepen voor wie er een uitzondering geldt, is te vinden op de website rijksoverheid.nl.”

 

Thuisbezoek aangepast: nog 1 persoon per dag uitnodigen
“Een uitzondering geldt er ook voor mensen die de hond uit willen laten. Voor supermarkten die nu nog tot 22.00 uur open zijn gaat gelden dat zij eerder moeten sluiten. Mensen die boodschappen halen roep ik op om vooral de boodschappen ’s ochtends te halen, want dan is het rustig. Wat we met deze avondklok willen bereiken is dat er minder groepsvorming is en er minder thuisbezoek plaatsvindt. Minder contacten om daarmee de besmettingen te voorkomen. Uit cijfers blijkt dat de meeste besmettingen nog altijd in huiselijke kringen plaatsvindt. Daarom passen we het thuisbezoek aan. Waar er nu nog 2 mensen per dagen mogen langs komen gaan we dit beperken tot 1. Een uitzondering geldt er voor mantelzorgers. Daarnaast volgen we het advies van het OMT op omtrent begrafenissen en uitvaarten. Waar er nu nog 100 mensen welkom zijn wordt dit beperkt tot 50. Deze maatregel gaat komende maandag 25 januari in.”

 

Reisverbod
“Om het maximale te doen om coronagevallen en virusvarianten te importen zijn we ook van plan om de reisbewegingen te beperken. Mensen die naar Nederland reizen moeten nu al een negatieve PCR-test kunnen overhandigen die maximaal 72 uur oud is. Daar komt bovenop dat voor mensen op reis gaan een sneltest moeten doen. Daarmee creëren we een dubbel slot op de deur. Daarnaast gaat er een quarantaineplicht van 10 dagen gelden voor mensen die vanuit risicolanden naar Nederland reizen. Daar moet de wet voor aangepast worden wat tijd gaat kosten, daarom geldt vanaf aanstaande zaterdag een vliegverbod uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en alle landen uit Zuid-Amerika. Dit zijn landen die een hoog risico hebben.”

Foto's

Deel dit artikel