“Wat het kabinet presenteert biedt onvoldoende perspectief en voldoet niet aan onze wensen”

Deel dit artikel
112Groningen.nl & OOGTV (Bron).

Groningen – De kabinetsreactie op de parlementaire enquêtecommissie is te mager. Dat is de reactie van verschillende partijen naar aanleiding van de persconferentie dinsdagmiddag in Garmerwolde.

“Wat je eigenlijk wilt is een aanpak die van deur tot deur gaat”, reageert SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman. “Dat je bij iedereen aanbelt en vraagt, wat is hier mis gegaan? Wat is jullie aangedaan? En hoe kunnen we dat oplossen? Dat is de missie die opgestart zou moeten worden. En om die missie tot een succes te brengen zou je de allerbeste mensen uit het hele land naar Groningen moeten halen om te werken aan schade en herstel. Het is jammer dat dat niet gaat gebeuren.”

Reactie kabinet
Het kabinet reageerde dinsdagmiddag op het rapport van de parlementaire enquêtecommissie die in februari haar bevindingen presenteerde. Premier Mark Rutte (VVD) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw maakten bekend dat het kabinet 22 miljard euro opzij zet. De regio had 30 miljard euro geëist. Van de 22 miljard is 8,7 miljard euro voor bestaande plannen en 13,5 miljard euro is nieuw. Dertig jaar lang wordt er 250 miljoen euro per jaar geïnvesteerd in verduurzaming, leefbaarheid en economisch perspectief van het bevingsgebied. Er worden vijftig maatregelen genomen. Belangrijkste punten zijn dat het gebied vergroot wordt waar bewoners niet hoeven aan te tonen dat ze schade hebben. Ook wordt de versnippering aangepakt waardoor buren met schade in de toekomst niet anders behandeld zullen worden.

Sandra Beckerman (SP): “Haaks op elkaar”
Beckerman: “In de lijst met vijftig maatregelen zijn absoluut goede punten terug te vinden. Maar waar ik heel erg van baal is dat mensen die in het kerngebied van de gaswinning wonen, mensen die al heel lang met schade te kampen hebben, bij grote schades afhankelijk blijven van onderzoek of de schades wel door gaswinning zijn ontstaan. Kijk, er wordt nu gezegd dat het bureaucratische bij kleine schades wordt opgeheven. Maar bij grote schades blijft dit. En dat staat haaks op elkaar.”

“Economische impulsen zijn nodig”
Ook het geldbedrag pakt volgens Beckerman te karig uit. Volgens het Kamerlid is het ook belangrijk om niet alleen in schade en herstel te investeren. “Ik sprak vanmiddag met een jongere uit de regio die mij liet weten dat hij al elf jaar lang niet meer jong is geweest. Psychisch heeft het veel met hem gedaan. Veel jongeren trekken ook uit het gebied weg. Dus ja, de huizen moeten goed en veilig zijn. Maar het gebied moet ook aantrekkelijk zijn. Er zijn economische impulsen nodig.” Lees meer op www.OOGTV.nl

Foto's

Deel dit artikel