Pizzafeestje: 5 x inspiratie

Deel dit artikel
Ingezonden artikel

Groningen – Zelf pizza’s maken, het scheelt niet alleen een hoop geld maar je weet ook precies welke ingrediënten erop en erin gaan. Bovendien is het kneden van deeg een fijn klusje voor op de zondagmiddag.

Denk eraan dat je het minimaal een dag laat rusten. Hieronder vind je niet alleen het recept voor pizzadeeg dat altijd werkt, maar ook een aantal tips waarbij je je eigen pizzarette in kunt zetten.

 

Pizza met een Italiaans biertje voor het echte vakantiegevoel

Het is geen regel of wet in Italië, maar bij een pizza hoort een biertje in plaats van wijn. Het is dus fijn dat ’s lands grootste brouwerij het populairste Italiaanse biermerk naar Nederland heeft gehaald – we noemen geen namen – en dat je deze nu kunt combineren met je eigen pizza. Zet een aantal flesjes koud, nodig wat vrienden uit voor een avondje voetbal, kneed het deeg en tover heerlijke pizza’s uit je pizzarette. Zo haal je dat vakantiegevoel naar je eigen keuken. Je hebt pizzarettes voor verschillende aantal personen, wanneer je opzoek bent naar een exemplaar voor bijvoorbeeld 6 personen, zoek dan even op ‘pizzarette 6 persoons’. En voor 8 personen zoek je even op ‘pizzarette 8 personen’.

Het beste deegrecept, met dank aan Jamie Oliver

Jamie Oliver is geboren in het Engelse graafschap Essex, maar reisde heel Italië door voor inspiratie. Hij bracht dit deegrecept mee, voor vijf pizza’s:

  • 700 ml warm water
  • 10 gram zout
  • 1 kg bloem (let op: neem bloem van het zogenaamde Tipo ’00!)
  • 1 blokje verse gist

Dit deeg moet tien minuten gekneed worden en minimaal een dag rusten. Heb je meer dan vijf eters over de vloer, dan verdubbel je het recept gewoon. Wat over is, vries je in. Met een grotere pizarette staan binnen de kortste keren nog meer pizza’s op tafel.

Saus en topping uit je eigen moestuin

De saus hou je zo simpel mogelijk. Je hebt nodig, een blik van 400 ml tomatenpulp – polpa, liefst van een Italiaans merk – deze doe je in de blender met vier teentjes knoflook, je brengt hem op smaak met zout en als laatst doe je er nog een scheut olijfolie bij. Even blenderen en klaar, de saus hoeft dus niet op het vuur. Heb je tomaten uit eigen tuin, dan verwijder je eerst de schilletjes en heeft het de voorkeur de saus wel even te laten pruttelen op laag vuur, zo’n 20 minuten. De courgettes, basilicum en uien uit je moestuin maken je selfmade pizza compleet.

De klassieker: Margherita

De meest gegeten pizza is de Margherita, de enige ingrediënten zijn het deeg, de tomatensaus, mozzarella en wat basilicumblaadjes. Er staan op de menukaart bij diverse tentjes in Nederland allerlei bijzondere varianten en ook de fabrikanten van diepvriespizza’s maken er vreemde combinaties van, met shoarma en zelfs frikandellen erop. Less is more is echter het devies, duik even in de Wikipedia-pagina over het ontstaan van ’s werelds beroemdste deegproduct.

Restjes opmaken?

Hou je wat stukken pizza over, dan bewaar je die in de koelkast of neem je ze mee naar je werk: ook koud zijn ze nog lekker. Of je legt ze even op de grill. Restjes deeg kunnen geportioneerd in de vriezer en van de tomatensaus die je overhoudt zijn natuurlijk tal van gerechten te bereiden.

 

 

Foto's

Deel dit artikel