GRONINGEN (ADP) – Een 34-jarige man uit Groningen moet voor het witwassen van bijna 10.000 euro een werkstraf van dertig uur uitvoeren. De man leende zijn pinpas uit aan de oplichters die een 74-jarige vrouw financieel kaal plukten. De Stadjer zei dat hij hiervoor 1500 euro kreeg toegeschoven. Dat bedrag wordt in de vorm van een boete op de man verhaald.
Voor het leeghalen van de rekening van de bejaarde vrouw werd ook de bankrekening van een 36-jarige vrouw uit Delfzijl gebruikt. Beide verdachten kenden elkaar niet, maar stonden samen voor de politierechter in Groningen. Ook op haar rekening werd bijna 10.000 euro gestort en direct daarop weer afgehaald. De vrouw zei van niets te weten. Ze was haar pinpas met code verloren en keek bijna nooit op haar bankrekening.
Noodrekeningen
Het slachtoffer werd in juni van vorig jaar gebeld door een zogenaamde bankmedewerker. Er was wat mis met haar bankrekening en de vrouw kon het beste haar spaargeld tijdelijk parkeren op twee noodrekeningen. Dit waren de bankrekeningen van de Stadjer en de vrouw uit Delfzijl. Zij kwamen op deze manier als ‘geldezels’ bij de politie in beeld. De Groninger speelde bij de rechter open kaart. Hij zat krap bij kas en een vage kennis wilde tegen betaling tijdelijk zijn bankpas lenen.
‘ik zal op de blaren moeten zitten’
De man wist dat zijn bankrekening werd gebruikt voor frauduleuze praktijken. Toen hij van de rechter hoorde dat het om een bejaarde vrouw ging, had hij spijt. ‘Ik vind het heel erg voor die vrouw. Ik zal op de blaren moeten zitten’, zei hij tegen de rechter. De Delfzijlster dacht hier iets anders over: ‘Ja, erg voor de vrouw. Maar ook erg voor mij. Ik wist van niets’. Daar twijfelde de rechter ernstig over. Hij vond het bijzonder vreemd dat de vrouw haar bank nooit heeft gemeld dat ze haar pas kwijt was.
Vreemd uitgavenpatroon
Het vreemde was dat de pas kennelijk ook na het verlies werd gebruikt. Er stond nooit veel geld op de rekening en er waren regelmatig kleine uitgaven te zien. Er werd ineens flink veel geld uitgegeven toen er grote bedragen werden gestort. De officier van justitie zag voldoende bewijs voor een veroordeling en eiste voor de vrouw een werkstraf van zestig uur. De rechter vond ook dat de vrouw buitengewoon onzorgvuldig met haar bankpas was omgesprongen.
‘Ik geloof eerlijk gezegd ook niets van uw verhaal. Toch is het mogelijk dat anderen met uw pas aan de haal zijn gegaan’, zei de rechter en sprak de vrouw vrij.
(112Groningen heeft een samenwerking met ADP voor rechtbank berichtgeving.)