Verkeersveiligheidscampagne 1dingtegelijk van start

Deel dit artikel
Persbericht
Groningen - ‘De vrouw raakte door onbekende oorzaak in de berm'. Je leest het (te) vaak.

Omdat er steeds meer ongelukken in het verkeer gebeuren doordat iemand even niet oplette, starten samenwerkende overheden in Groningen deze maand de verkeersveiligheidscampagne 1dingtegelijk.

 

Even een knuffel oppakken, een appje lezen, een adres invoeren in de navigatie, een flesje water pakken… het zijn allemaal zaken die de aandacht van de verkeersdeelnemer weghalen bij het verkeer. Veel mensen weten niet hoe gevaarlijk dat kan zijn.
Er gebeuren steeds meer ongelukken in het verkeer waarbij mensen ineens de macht over het stuur verliezen. In Groningen gebeurden tussen 2009 en 2013 zo’n 1500 van dit soort ongelukken in het verkeer. Daarbij vielen meer dan 50 doden. En ruim 300 keer raakten mensen (zwaar)gewond. Soms was het net die ene seconde waarin iemand een appje las of een banaan uit zijn tas pakte. Simpel en kort, maar met dramatische gevolgen.

 

Flesje water

 

De overheden en verkeersveiligheidspartners in Groningen (verenigd in het Verkeer- en Vervoerberaad Groningen) vragen met de campagne 1dingtegelijk.nl aandacht voor de ongevallen en de slachtoffers die vallen door ‘afleiding in het verkeer’. Ze verkondigen hun boodschap via advertenties, webbanners, posters en een website (www.1dingtegelijk.nl). Ook valt een dezer dagen bij de meeste Groningers een folder in de brievenbus. Om aandacht te vragen voor de campagne werden op verschillende plekken in de provincie flesjes bronwater uitgedeeld. Ook deelt de politie bij controles op de N366, in het kader van het verkeersveiligheidsproject N366 Veilig, doosjes pepermunt uit met de campagneboodschap.

 

 

Voetbalveld

Even iets anders doen terwijl je achter het stuur zit, heeft gevolgen voor iemands remweg en voor de controle van het voertuig. Ook is het van invloed op zijn aandacht voor andere weggebruikers, verkeerssituaties, verkeersborden of aanwijzingen. Zijn rijprestatie gaat flink achteruit en het vergroot de kans op een ongeval.

Kortom: je hoofd erbij houden is van groot belang. Toch onderschatten veel mensen dat. Ze weten eigenlijk niet goed dat hun reactietijd bij bijvoorbeeld smartphonegebruik 0,4 seconden langzamer is dan de gemiddelde 1,2 seconden reactietijd. En bijvoorbeeld drie seconden iets anders doen achter het stuur, leidt bij 120 km/uur tot een remweg van ruim 100 meter (een voetbalveld)!

 

(Bijna)ongevallen op website

 

Op de website 1dingtegelijk.nl staan alle feiten over de gevaren van afleiding in het verkeer op een rij. Ook vindt de bezoeker er filmpjes en kun je er verschillende
(reactie-)tests doen. Verder is het mogelijk om als bezoeker ervaringen te delen over ongevallen en bijna-ongevallen die men heeft meegemaakt, of daarop te reageren. Zo hopen de verkeersveiligheidspartners ook inzicht te krijgen in de vele bijna-ongelukken die vrijwel dagelijks gebeuren.

 

 

Foto's

Deel dit artikel