Daarom wordt er een pilot gestart in de wijk Vinkhuizen waar op dit moment het aantal inbraken weer toe neemt. De Gemeente- en Politie Groningen hopen hiermee zoals bijvoorbeeld in Bergen op Zoom waar al heel lang een BPT wordt toegepast en waarbij de criminaliteit al met 60% is gedaald.
Wat is “Buurtpreventie”?
Zorgen voor elkaar; oog hebben voor medebewoners; samenwerken; een veilige buurt; een schone buurt; goed voorbereid zijn; gehoord worden; support van de gemeente, politie, jongerenwerk, woningstichting enz. Buurtpreventie heeft dus alles te maken met ogen en oren open houden in uw eigen belang en dat van uw directe omgeving.
Wat is “Buurtpreventie” niet?
Het is niet de bedoeling “controle” uit te oefenen of inbreuk te maken op het privéleven van anderen. Het is dus ook niet de bedoeling om burgerpatrouilles te organiseren. En natuurlijk heeft het “eigen rechter spelen” niets met buurtpreventie te maken. Al was het alleen maar omdat het simpelweg verboden is.
Door de gemeente Groningen en de Politie Eenheid Noord-Nederland is besloten om, in de vorm van een pilot, op kleine schaal de start van een BPT in de wijk Vinkhuizen te ondersteunen en faciliteren. Onder voorwaarden wordt [oa financieel] ondersteuning verleend bij het opstarten en in stand houden van een zelfstandig werkend Buurtpreventie Team. Na een half jaar zal er een evaluatie van deze pilot plaatsvinden.
Het Buurtpreventie Team gaat aan de slag in de woonblokken tussen de Goudlaan – de Kornalijnlaan – de Diamantlaan en de Siersteenlaan. Naast een coördinator heeft het BPT ook vrijwilligers uit de wijk nodig, die zich enkele uurtjes in de maand willen inzetten voor hun wijk. Voor het starten van het eerste Team zijn 10 vrijwilligers nodig.