Maar ook heerlijk buiten koken, barbecueën en genieten van de hopelijk warme zomeravonden. Even weg uit de sleur, los van de klok onze dagen doorbrengen. De ervaring leert echter ook dat we, juist in een ongewone situatie, een toename van brand en ongelukken zien waarbij mensen vaker dan normaal brandwonden oplopen. Helaas zitten ongelukken vaak in kleine hoekjes.
Wiebelige campingtafeltjes in combinatie met een ontdekkende peuter. Koken op de grond in combinatie met feestende jeugd. Maar ook lekkende benzine-leidingen op de boot, een lekkende gasfles in de caravan en het gevaar van koolstofmonoxide. Vaak weten we wel hoe het moet, maar toch verliezen we soms net even dat ene moment van aandacht. Helaas zien we al jaren de gevolgen van dit vakantieleed op onze werkvloeren.
Daarom attenderen Brandweer Groningen en Brandwondencentrum Groningen u op enkele praktische Zomertips om brandveilig heerlijk te kunnen zomeren, geniet ervan!
Brandveilig zomeren tips:
- Insmeren! Een eerstegraads verbranding is snel opgelopen als je buiten even niet oplet. Smeer jezelf en kinderen altijd in met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor. Kijk voor meer informatie op de site van KWF Kanker Bestrijding.
- Kokkerellen: Vlam in de pan Vakantie en lekker eten gaan vaak hand in hand. Loop ook op de camping nooit weg tijdens het koken. Zeker met de dunne vakantiepannen raakt olie of vet snel oververhit. Dit kan vlam in de pan veroorzaken. Als de vlammen niet te groot zijn, blus je vlam in de pan met een deksel of blusdeken. Nooit met water! Zorg ook op de camping dat kinderen niet aan de snoeren van de apparatuur, zoals de waterkoker en het koffiezetapparaat, kunnen trekken.
- BBQ en vuurtje stoken Gezellig rond een kampvuur, vuurkorf of lekker barbecueën. Dat mag, maar niet op alle plaatsen. Vraag dit plaatselijk even na. Zorg er in ieder geval voor dat de grond in een straal van 1 meter om het vuur ‘brandvrij’ is. Gebruik nooit vluchtige stoffen (spiritus, benzine of petroleum) voor het aanmaken van de BBQ, kampvuur of vuurkorf. Maak gebruik van aanmaakblokjes. Houd blusmaterialen bij de hand zoals water en zand en zorg natuurlijk dat er een BBQ-BOB aanwezig is. Kijk voor meer veilige tips op de site van Brandweer Nederland en de Brandwonden Stichting.
- Sfeerverlichting en -haarden Het wordt langzaam donker. De kaarsjes en lampjes gaan aan en sfeerhaarden worden ontstoken. Plaats lampen en kaarsjes niet dicht bij het tentdoek. Drapeer nooit een doek of sjaal over een te felle lamp in een hotelkamer. Vul uw spiritus-, brandgel- of bio-ethanolbranders nooit bij als deze nog warm is! Wacht minstens een uur na het doven om gevaarlijke steekvlammen te voorkomen. Laat kinderen uit de buurt blijven van sfeerhaarden en -lichten.
- Klussen Goede voorbereiding is het halve werk. Gebruik onbrandbare of vlamdovende bouwmaterialen. Zorg dat er bij het solderen, verf afbranden, lassen of slijpen geen brandbaar materiaal in de directe omgeving ligt. Houd water en een natte doek bij de hand. Sla brandbare stoffen (zie etiketten op flessen en blikken) altijd op in een koele geventileerde ruimte, buiten bereik van kinderen. Gaat u uw tuin onderhanden nemen? Of wilt u een hekwerkplaatsen. Gaat u graven in uw tuin doen dan vroegtijdig een KLIC-melding. Neem regelmatig pauze, houd de werkplek opgeruimd en rook en drink of eet niet op de werkplek. Kijk voor meer tips in de folder Brandveilig klussen.
- Op pad Er lekker op uit met caravan, camper, tent of boot. Het gebruik van gas biedt u veel comfort. Houd gasflessen altijd rechtop en gebruik en bewaar ze alleen op een koele, goed geventileerde plaats. Controleer altijd voor gebruik de slang en de drukregelaar en spoor eventuele lekkages op met een kwastje met vloeibaar afwasmiddel. Vernieuw de slangen ten minste om de twee jaar en vervang de drukregelaar om de vijf jaar. Zorg dat u altijd een brandblusser en/of blusdeken bij de hand hebt. Op de site van Brandweer Nederland vindt u meer tips over Veilig op pad.
Kijk voor meer informatie op de site van het Brandwondencentrum, onze partner met wie wij sinds 2012 samenwerken.