Helaas zijn studentenhuizen lang niet altijd brandveilig. Voor een deel ligt de verantwoordelijkheid bij de beheerder of eigenaar. Maar ook als bewoner kun je veel doen aan brandveiligheid. Vaak met weinig kosten en inspanning.
10 tips voor een brandveilig studentenleven
1. Zorg dat iedereen in jouw huis weet waar de vluchtwegen zijn.
2. Voorzie een vluchtweg minimaal van een goed werkende rookmelder. In een geregistreerd kamerverhuurpand is dit verplicht. Een rookmelder kost nog geen tien euro en is te koop bij bouwmarkt en warenhuis.Herhaal dit op iedere verdieping. Spreek met je huisgenoten af wat je doet als de rookmelders afgaan. Rookmelders redden levens!
3. Rook niet in bed. De kans dat je met een brandende sigaret in slaap valt is groot. Roken in bed is een veel voorkomende doodsoorzaak bij brand. Gooi ook nooit een asbak leeg in de prullenbak voordat je zeker weet of alle peuken uit zijn;
4. Hang wasgoed nooit dicht bij een kachel te drogen, het kan in brand vliegen;
5. Gebruik geen 'driewegstekkers', laat iemand liever een paar extra stopcontacten aanleggen;
6. Kaarsen in huis zijn heel gezellig, maar zorg wel dat je onbrandbare kandelaars gebruikt. Zet de kaarsen niet in de buurt van brandbare objecten en laat geen kaarsen branden wanneer je de kamer verlaat;
7. Een snelle snack uit de frituur is na het stappen populair. Helaas is de slaap vaak sterker dan de honger en zorgt de oververhitte pan voor een vlam in de pan of een fikse keukenbrand. Blus een vlam in de pan nooit met water! Dit is levensgevaarlijk. Sluit gas of elektra af en schuif een deksel (van je af) over de pan; De afzuigkap moet ook regelmatig worden gereinigd om de kans op brand te verkleinen;
8. Weet waar de blusmiddelen aanwezig zijn en controleer eens of deze gekeurd zijn. Zorg ervoor dat deze blusmiddelen goed zichtbaar zijn opgesteld en voor een ieder in het pand te gebruiken zijn;
9. De meterkast is geen opbergkast. Zorg er dus voor dat deze ruimte vrij blijft van brandbevorderende materialen. Dit geldt ook voor de CV-ruimte.
10. Zorg ervoor dat de geiser regelmatig wordt gecontroleerd. Dit geldt ook voor gaskachels. Door onvolledige verbranding is de kans op kans op koolmonoxidevergiftiging groot.
Deze maand: onderzoek onder studenten in Groningen
Voor de brandweer zijn studenten, maar ook hun huiseigenaren/verhuurders, een belangrijke doelgroep. Bekend is ook dat studenten zich vaak onvoldoende bewust zijn van brandveiligheid. Brandweer Groningen doet daarom deze maand onderzoek onder studenten van de Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool naar de veiligheid in hun studentenpand. Doel hiervan is om te onderzoeken hoe we ze nog beter kunnen informeren over wat ze er zelf aan kunnen doen om de risico’s te verkleinen.
Samenwerking met Brandwondencentrum
Sinds 2012 werken wij samen met Brandwondencentrum Groningen. Samen proberen we brandveilig leven en het voorkomen van brandwonden bij Groningers onder de aandacht te brengen. Elke eerste maandag van de maand geven we daarom samen een brandpreventietip. Kijk hier voor tips en eerste hulp bij brandwonden.