De bewoners van de woning waren op het moment van de brand thuis. Een hoogwerker van Groningen die ook ter plaatse was gekomen heeft de schoorsteen geveegd met een rammoneur. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. Na een uur is de brandweer terug gekeerd naar de kazerne. De mensen kregen een stookverbod.
Toch wijst de brandweer erop dat de brandweer de schoorsteen niet helemaal schoon maakt omdat daar een schoorsteenveger voor is. Ook inspecteert ze de schoorsteen niet op door de brand opgelopen scheuren of andere beschadigingen. Dat doet namelijk een schoorsteenveger wel. Een ramoneur is een stuk gereedschap dat wordt gebruikt door de brandweer om een schoorsteenbrand te doven. De ramoneur bestaat uit een aantal stukjes stalen ketting van ongeveer 50 cm lang, met aan het eind van die kettingen stukjes hoekijzer.
Door de ramoneur in de schoorsteen tot beneden te laten zakken en deze met rukken weer omhoog te halen, slaat men de in brand staande roet-en kool resten van de schoorsteenwand. Deze deeltjes worden door de collega's beneden opgevangen en afgeblust.In Haren werd de hoogwerker van Groningen ingezet omdat de schoorsteen moeilijk bereikbaar was, zodat er volgens de richtlijnen van de Arbowet veilig kon worden gewerkt. Bovendien werd met een warmtebeeld camera gekeken of er nog brandhaarden waren. Dat de brandweer er net op tijd bij was voordat de schoorsteenbrand zich kon uitbreiden in de woning bleek want de brandweer constateerde dat de muren al heet waren.