De 41-jarige man wordt ervan verdacht dat hij door de verhuur van vakantieverblijven via een website op het Internet vakantiegangers heeft opgelicht.
De betreffende vakantiegangers hadden een vakantieverblijf via de site van de verdachte geboekt. Deze huisjes bleken niet te bestaan of aan derden te zijn verhuurd. In een woning in Arnhem heeft de politie kort na de aanhouding een zoeking gedaan. Hierbij werd een 47-jarige man uit Arnhem aangehouden. De Arnhemmer wordt verdacht van betrokkenheid bij de oplichting. Zeker vijfhonderd gedupeerden zijn het slachtoffer geworden van de oplichtingpraktijken van de verdachte. Intensief rechercheonderzoek
De politie kwam de 41-jarige man op het spoor na een intensief onderzoek van ruim drie maanden. Na het verkrijgen van de nodige informatie kon de politie achterhalen dat de verdachte in Spanje zou verblijven. In eerste instantie werd verondersteld dat de verdachte in Azië zou zijn ondergedoken. Dit werd ondersteund doordat de verdachte zich bij de GGD had gemeld voor het verkrijgen van de nodige inentingen voor een bezoek aan het oosten.
Via contacten van de man werd vastgesteld dat hij in de omgeving van Alicante verbleef. Toen bleek dat zijn contact voor een bezoek naar Spanje was vertrokken, werd de Spaanse politie gealarmeerd. Uiteindelijk bracht betrokkene de Spaanse politie naar een adres in Guardemar. Daar wist de Spaanse politie de man op te sporen. Hij werd donderdagmiddag opgepakt. Diverse benadeelden bleken in de maand juni via de internetsite ‘Villaspanjehuren.nl’ een vakantieverblijf te hebben geboekt in Spanje. Voor de huur van het verblijf werd een bedrag van ruim duizend euro’s betaald. Het geld werd overgeboekt naar een bankrekening van het bedrijf Villa Spanje Huren, gevestigd aan de Koldingweg in Groningen. Begin juli heeft de politie zoeking gedaan in het bedrijfspand. Daar werd de aanwezige administratie en een computer in beslag genomen. Toen de eerste vakantiegangers naar Spanje afreisden, bleek al snel dat het vakantieadres niet bestond of aan derden was verhuurd. Nadat de politie via de media een waarschuwing had verspreid en melding had gemaakt van de oplichting kwamen steeds meer benadeelden zich melden bij de Groningse politie. Inmiddels hebben ruim 500 benadeelden aangifte gedaan van oplichting door de eigenaar van het bedrijf. Ruim 130 benadeelden zijn afkomstig uit België. De politie denkt dat met de oplichting bijna één miljoen euro gemoeid. Uitlevering Het Openbaar Ministerie zal een verzoek tot uitlevering doen bij de Spaanse autoriteiten. Hoe snel de verdachte in Nederland zal aankomen, hangt mede af van de medewerking van de verdachte. Zodra hij in Nederland arriveert, wordt de verdachte door de politie gehoord over zijn betrokkenheid bij de oplichtingzaken. Het onderzoek wordt voortgezet.