Grote uitslaande brand verwoest boerderij in Groningen (2x Video)

Deel dit artikel
Martin Nuver - 112Groningen.nl
Groningen - Zaterdagnacht omstreeks twee uur is er een grote brand uitgebroken bij een boerderij aan de Stadsweg in Groningen.

Binnen enkele minuten werd duidelijk dat het ging om een grote uitslaande brand waarop de brandweer opschaalde naar “Grote brand”. Meerdere blusvoertuigen werden met spoed gealarmeerd en kwamen ter plaatse, waaronder een groot water transport.
Bij aankomst van de brandweer stond de boerderij volledig in de brand. De boerderij is een monumentaal pand met als naam “De Leeuwenburg” en is gebouwd in 1834. Zoals het nu lijkt is schade die door de brand is ontstaan enorm. 
De brandweer is nu bezig bluswerkzaamheden. Hoelang dit zal duren is nog onbekend. Zover bekend is er niemand bij de brand gewond geraakt
Update 3:30 uur:
De schuur van de boerderij kan als verloren worden beschouwd. De brandweer zet zich in op het behoud van het woonhuis. De paarden in de nabij gelegen schuur zijn in veiligheid gebracht. Bij de brand zijn geen personen of dieren gewond geraakt.
 
Update 5:00 uur: 
Door de omvang van de brand is het de brandweer niet gelukt om het woonhuis te redden. Omstreeks 04.50 uur werd een NL-Alert verstuurd naar omwonenden. In de NL-Alert worden de omwonenden die last ervaren van de rook geadviseerd de ramen en deuren te sluiten. Ook wordt er geadviseerd om mechanische ventilatie uit te schakelen. 
 
Update: 10:15 uur:
Een mobiele kraan is ter plaatse gekomen en heeft sloopwerkzaamheden verricht zodat de brandweer restanten beter kon afblussen. Stichting Salvage is ingelicht om de bewoners te ondersteunen bij het afhandelen van de schade. In de omliggende straten en tuinen van het betreffende pand zijn asresten van het rieten dak aangetroffen. De brandweer adviseert bewoners om de asdeeltjes op te ruimen en auto’s af te spoelen.

Update 11:50 uur:
Door de brand is de zowel de schuur als het woonhuis gedeelte volledig verwoest. Buren van de getroffen bewoners hebben een doneer actie opgericht. Klik hier om naar de doneerpagina te gaan.

 
 
 
 
Video op o.a. Tv Noord en Sbs & Nos.
 
 
 
 
De onderstaande tweet is niet beschikbaar in de 112Groningen App, excuus voor het ongemak.

Foto's

Deel dit artikel