Maak gebruik van deze tips voor een ongestoorde nachtrust

Deel dit artikel
Ingezonden item/ stockphoto & Pexels.com foto

Groningen – Lig je ’s avonds vaak te woelen? Word je midden in de nacht wakker en lukt het je niet om weer in slaap te vallen? Of ben je in de ochtend al moe voordat je bent opgestaan? Je bent zeker niet de enige. Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk, maar helaas niet altijd vanzelfsprekend.

Gelukkig kun je met een paar slimme aanpassingen je slaap flink verbeteren. In dit artikel geef ik je praktische tips waarmee je sneller in slaap valt, beter doorslaapt én uitgeruster wakker wordt.

 

Zorg voor een vast slaapritme

Je lichaam houdt van regelmaat. Als je elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat en op een vast tijdstip opstaat, raakt je biologische klok beter afgesteld. Hierdoor word je ’s avonds op een natuurlijke manier slaperig en word je ’s ochtends makkelijker wakker. Probeer ook in het weekend niet al te veel af te wijken van je normale slaaptijden. Een ritme helpt je lichaam om beter te ontspannen en sneller in de diepe slaapfase te komen.

 

Vermijd schermen voor het slapengaan

Telefoons, tablets en televisies stralen blauw licht uit, en dat blauwe licht remt de aanmaak van melatonine – het stofje dat je slaperig maakt. Probeer minimaal een uur voordat je gaat slapen schermen te vermijden. Pak in plaats daarvan een boek, luister naar rustige muziek of doe een ademhalingsoefening. Je merkt vanzelf dat je hoofd rustiger wordt.

 

Creëer een ontspannen slaapomgeving

Je slaapkamer moet een plek zijn waar je tot rust komt. Zorg dat het er koel, donker en stil is. Een temperatuur tussen de 16 en 18 graden is ideaal om goed te slapen. Verduisterende gordijnen of een slaapmasker kunnen helpen om licht buiten te houden. Heb je last van geluiden? Denk dan aan oordoppen of een white noise-apparaat. Ook het juiste matras en hoofdkussen maken een groot verschil: die ondersteunen je lichaam en zorgen voor minder draaien en woelen.

 

Investeer in een goed matras

Een goed matras, zoals bijvoorbeeld een M line matras van Sleepfast, is misschien wel de belangrijkste investering voor je nachtrust. Het ondersteunt je lichaam precies op de juiste plekken, zodat je wervelkolom in een natuurlijke houding blijft. Een te hard of juist te zacht matras kan leiden tot rug- of nekklachten en onrustig slapen. Let bij het kiezen van een matras op je slaaphouding, lichaamsgewicht en persoonlijke voorkeur voor comfort. Het is ook belangrijk om een matras regelmatig te vervangen – gemiddeld eens in de 8 tot 10 jaar – want na verloop van tijd verliest het zijn ondersteunende eigenschappen. Mocht je nog op zoek zijn naar een nieuw matras kunnen we je ook zeker een matras van Tempur aanraden.

 

Let op wat je eet en drinkt

Wat je overdag eet en drinkt, heeft invloed op hoe je slaapt. Cafeïne in koffie, thee, energiedrankjes of chocolade kan nog uren in je lichaam blijven en je wakker houden. Probeer dit dus vanaf het eind van de middag te vermijden. Ook alcohol lijkt in eerste instantie te helpen ontspannen, maar verstoort juist je slaapkwaliteit. Eet bovendien niet te zwaar vlak voor het slapengaan. Een lichte snack mag wel, maar een zware maaltijd houdt je spijsvertering onnodig actief.

 

Kom tot rust voor je gaat slapen

Druk bezig zijn tot het laatste moment helpt je niet om lekker te slapen. Gun jezelf een moment van rust voordat je naar bed gaat. Neem een warme douche, doe wat rek- en strekoefeningen of schrijf je gedachten van je af in een notitieboekje. Zo krijgt je hoofd de kans om af te schakelen, en dat maakt het makkelijker om in slaap te vallen.

 

Beweeg overdag voldoende

Lichaamsbeweging helpt je om beter te slapen. Als je overdag actief bent geweest, is je lichaam ’s avonds meer toe aan herstel. Je hoeft echt niet elke dag naar de sportschool; een wandeling of fietstocht kan al helpen. Maar let op: sporten vlak voor het slapengaan kan je juist wakker houden. Probeer intensieve inspanning minimaal twee uur voor bedtijd te vermijden.

 

Conclusie

Een ongestoorde nachtrust begint bij een gezonde routine en een rustige slaapomgeving. Door vaste bedtijden aan te houden, schermgebruik te beperken, je slaapkamer optimaal in te richten en bewust te ontspannen, vergroot je de kans op diepe, herstellende slaap. Je zult merken dat je energieker wakker wordt en beter functioneert overdag. Probeer deze tips toe te passen en geef je lichaam en geest de rust die ze verdienen. Slaap lekker!

 

Foto's

Deel dit artikel