Materiële en immateriële schade na het oplopen van letselschade uitgelegd

Deel dit artikel
Ingezonden artikel/ Hartvisie

Groningen – Een ongeluk zit in een klein hoekje en helaas heb je daar niet altijd grip op. Er gebeuren dan ook veel ongelukken waarbij een andere partij aansprakelijk is en waar jij letselschade aan overhoudt. Vervolgens komt er een juridisch traject voor de letselschadevergoeding en komen er termen op tafels zoals materiële en immateriële schade, smartengeld en letselschadevergoeding.

Maar wat is dat precies en wat is het verschil?

Wanneer heb je recht op een schadevergoeding?

Als je een ongeluk met letselschade als gevolg hebt gehad en een andere partij hiervoor aansprakelijk wordt gesteld, dan heb je altijd recht op een letselschadevergoeding. Bij een schadevergoeding wordt onderscheid gemaakt tussen materiële en immateriële schade. Wanneer er sprake is van letselschade, heb je vaak recht op beide vormen van schadevergoeding. Maar wat zijn deze schadeposten precies? Dat leggen wij hieronder uit!

Wat wordt bedoeld met materiële schade?

Materiële schade is schade die in geld uitgedrukt kan worden. In tegenstelling tot immateriële schade is deze vorm van schade vaak erg voordehand liggend. Deze schade kan variëren van misgelopen inkomsten zoals loon tot aan extra kosten voor hulp bij huishoudelijke taken en vervoerskosten. Ook valt schade aan materialen en objecten onder materiële schade. Deze schade heet ook wel blikschade. Hoewel dit geen letselschade is, wordt het doorgaans wel meegenomen in de claim.

Voorbeelden van materiële schade

Het komt vaker voor dan men verwacht dat, door letselschade, een huis of een auto aangepast moet worden, omdat je bijvoorbeeld de trap niet meer op kan. Deze kosten vallen ook onder het kopje materiële schade. Daarnaast worden de gemaakte kosten die je bij het claimen van deze schade maakt, in de vorm van juridische of gerechtelijke bijstand, vergoed.

Wanneer je een letselschade claimt, hangt de hoogte af van meerdere factoren. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de gederfde inkomsten door (deels) arbeidsongeschikt te zijn of de totale ziekenhuiskosten die niet vergoed worden door de verzekering.

Wat is immateriële schade?

Immateriële schade kan niet direct uitgedrukt worden in geld. Deze vorm van schade wordt veroorzaakt door verdriet, geestelijk gemis of het verlies van levensvreugde. Het wordt daarom ook wel emotionele schade genoemd. Het kan soms erg lastig zijn om deze vorm van schade in geld uit te drukken. Hier komt vaak een traject bij kijken wat meerdere jaren kan duren. Wanneer je kwaliteit van leven na een ongeluk erop achteruit is gegaan kan het zo zijn dat je recht hebt op een immateriële schadevergoeding.

Een voorbeeld van immateriële schade

Een duidelijk en veel gehoord voorbeeld van immateriële schade is het niet meer uit kunnen oefenen van je hobby na een ongeval met letselschade. Dit valt onder de noemer immateriële schade omdat je levensvreugde hierdoor duidelijk verminderd wordt. Als je door het toedoen van iemand anders iedere dag geconfronteerd wordt met bijvoorbeeld trauma’s, psychische klachten of littekens kun je hier een immateriële schadevergoeding voor aanvragen.

Als iemand tijdens een ongeluk nog maar moeilijk kan lopen en hierdoor zijn vrienden of familie niet of minder kan zien, kan dit erg ingrijpend zijn in het leven van deze persoon. Als deze emotionele schade gedurende een lange periode hetzelfde blijft, is er sprake van immateriële schade. Wanneer dit gebeurt door het toedoen van iemand anders kan er een schadevergoeding aangevraagd worden.

De combinatie van materiële en immateriële schade

Doordat er in de provincie Groningen regelmatig aardbevingen zijn hebben veel huishoudens last van aardbevingsschade. Oude gebouwen krijgen het er vaak het hardst van langs doordat de bouwmaterialen vaak al verouderd zijn. De schade bij deze aardbevingen kan soms zelfs zo erg zijn dat er niet meer in een woning gewoond kan worden. Dit kan grote gevolgen hebben voor een persoon op financieel en mentaal vlak. Het kan natuurlijk erg ingrijpend zijn als je zomaar je huis moet verlaten. Ook kan het zo zijn dat mensen zich niet meer veilig voelen in hun eigen huis.

In het geval van aardbevingsschade in Groningen kan het zo zijn dat de getroffen partijen recht hebben op een schadevergoeding. Deze schadevergoeding kan zowel voor materiële schade zijn als voor immateriële schade.

In het voorbeeld dat een woning dusdanige schade heeft dat een gezin zijn woning moet verlaten, werkt het ongeveer als volgt. De aardbevingen in Groningen zijn ontstaan door de gaswinning. Er is dus een partij schuldig en kan er een schadevergoeding aangevraagd worden. Voorbeelden van materiële schade hierbij zijn:

  • de kosten voor het repareren van het huis na de aardbevingsschade;
  • de rekening voor eventuele kosten die gemaakt zijn bij een psycholoog etc.
  • de kosten voor het verstevigen van het huis.

Hiernaast kan immateriële schade ook een grote rol spelen bij aardbevingsschade. De kosten die je je hierbij kan voorstellen zijn bijvoorbeeld:

  • Een vergoeding voor het mentale leed van de stress
  • Een vergoeding voor de angst om in een niet veilig huis te leven

 

Zoals het bovenstaande voorbeeld aangeeft hoeft er niet altijd sprake te zijn van fysiek letsel om toch recht te hebben op een (im)materiële schadevergoeding.

 

Foto's

Deel dit artikel