Waarschuwing voor toename van bankhelpdeskfraude

Deel dit artikel
Politie.nl

Assen – De politie waarschuwt voor een toename van zogeheten bankhelpdeskfraude, waarbij vaak ouderen het slachtoffer worden van oplichters die uit zijn op pinpassen en bankgegevens.

Vooral in Noord-Drenthe neemt het aantal meldingen de laatste week flink toe en daarbij zijn meerdere inwoners al voor duizenden euro’s gedupeerd. Maar ook in Groningen gebeurd het.

 

“De oplichters doen zich vaak voor als een bankmedewerker”, zo legt teamchef Maarten Groenhof (Noord-Drenthe) uit. “Het is echt heel belangrijk dat je meteen ophangt of de deur dichtdoet als je wordt benaderd. Een échte bankmedewerker zou nooit vragen om je pinpas, je pincode of andere bankgegevens.”

Praat hierover met je (groot)ouders

Groenhof realiseert zich ook dat ouderen niet altijd op de hoogte zijn van deze vorm van fraude en de gevaren ervan. “Ik wil dan ook kinderen en kleinkinderen oproepen om hierover met hun (groot)ouders in gesprek te gaan”, zegt hij. “Leg ze uit hoe deze oplichters te werk gaan!”

Voorkomen

Fraude door nepbankmedewerkers is de afgelopen jaren explosief gestegen. Het aantal slachtoffers is van 2020 tot 2021 bijna verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van de banken. De politie, banken en telecombedrijven doen er alles aan om bankhelpdeskfraude aan te pakken. Natuurlijk kan de politie ook de hulp van de inwoners zelf gebruiken. Ziet u bijzonderheden of verdachte situaties in uw buurt? Het gaat soms om vrij jonge daders die in straten, bij huizen of bij pinautomaten ‘verdacht gedrag’ vertonen. Let ook op verdachte voertuigen bij u in de straat. Mocht u dergelijk opvallend en verdacht gedrag zien, bel dan de politie. Noteer ook zoveel mogelijk informatie, zoals signalementen en eventuele kentekens. Neem contact op met de politie op nummer 0900-8844. Is er sprake van een urgente situatie? Komt er bijvoorbeeld iemand langs om een pinpas op te halen en kun je de politie nog op tijd inschakelen? Bel dan 112!

Doe altijd aangifte!

“Ben je toch slachtoffer geworden? Doe dan altijd aangifte”, zo adviseert teamchef Maarten Groenhof. “Schaam je niet. De oplichters worden steeds slimmer en ze overdonderen hun slachtoffers echt op een slimme en doortrapte manier. Je bent niet het enige slachtoffer. Voor ons is het heel belangrijk dat je toch aangifte doet.

Zo krijgen wij goed in beeld waar de oplichtingen plaatsvinden. Natuurlijk onderzoeken we ook of er een verband is tussen de verschillende meldingen. Deze vorm vafraude moet namelijk stoppen!”

 

Foto's

Deel dit artikel

Social media