Groningse ondernemers zetten massaal in op online marketing

Deel dit artikel
Ingezonden artikel & Pexels.com foto

Regio – Sinds de corona pandemie en de daarop volgende lockdowns zijn ondernemingen in provincie Groningen hard geraakt en daarom ook naarstig op zoek gegaan naar andere manieren om de zaak draaiende te houden en de aandacht te trekken.

Waar voorheen online marketing niet interessant leek en er niet veel aandacht aan werd besteed, kwam er nu een heuse run bij online marketing bedrijven zoals HV Media. Dit SEO bureau vertelt: “Bedrijven moesten haast noodgedwongen online gaan, want dat was de enige manier om nog wat lucht te krijgen, via e-commerce activiteiten.” HV Media helpt sedertdien tal van bedrijven met hun online aanwezigheid

Internet marketeer Henri legt uit: “Er was veel werk aan de winkel, zeker in het uitleggen van de kansen en valkuilen van internet marketing. De gemiddelde ondernemer heeft eigenlijk geen goed beeld bij hoe online marketing en online marketing bureaus werken en ook niet in hoe zij in het voordeel van hun bedrijf kunnen werken, dus ook dat hebben we veelal uit moeten leggen.”

Veel bedrijven die tot de corona crisis ‘nalatig’ waren met hun online presentatie moesten daarom ook extra hard aan de bak. “Het is niet gek dat veel bedrijven nog niet de overstap hadden gemaakt naar bijvoorbeeld een webshop. Dat lag voor veel zaken nog ver in de toekomst. Als je een vaste basis klanten in je winkel hebt dan heb je al snel het gevoel dat je goed zit. De coronacrisis was daarom een klap in het gezicht van veel ondernemers. Ook bij het opzetten van de webshop en de basiszaken van een website hielpen wij dan”, aldus Henri.

Om niet het onderspit te delven bij giganten als Bol liep het daarom ook storm bij veel online marketing bedrijven. Het is slim om je, zeker in het begin, te laten begeleiden door zo’n bedrijf. Bovenaan Google komen is namelijk niet de enige truc en ook niet de best werkende manier om klanten binnen te halen.

“Je doel is eigenlijk om organisch goed gevonden te worden door bezoekers die ook daadwerkelijk bij je potentiële kopers doelgroep horen. Als je dat goed wilt doen, dan is er tijd en de expertise van een SEO bureau voor nodig” zegt Henri. “De basis van online marketing is een unique selling point van jouw bedrijf te benadrukken. Benadruk deze punten met genoeg zoekwoorden op je website zodat jouw doelgroep je kunt bereiken. Als wij jou door middel van een onderzoek en plan van aanpak kunnen helpen bij het ontdekken en vervolgens uitdragen van die punten dan zijn wij gelukkig. Zeker als we resultaat zien, natuurlijk.”

 

“Een tweede belangrijk punt is het benadrukken van je locatie. Mensen gebruiken Google eigenlijk heel oppervlakkig en ze kijken naar de bovenste paar hits bij hun zoekwoorden. Als jij als fietsenmaker de woorden ‘fietsenmaker’ en ‘Groningen en omgeving’ bijvoorbeeld vaak op je website noemt, dan kom je hoger naar boven dan je collega fietsenmaker die zijn locatie niet (vaak) benoemd op zijn site.

Groningse ondernemers zijn na de pandemie en lockdowns wel anders tegen online marketing aan gaan kijken. De bedrijven met enkel een fysieke winkel zijn toch wat kwetsbaarder geweest en zullen dit waarschijnlijk ook blijven. Daarom verwacht Henri dat ondernemers blijvend zullen blijven investeren in online marketing: “Door de pandemie is de markt van online marketing in een stroomversnelling geraakt. Bedrijven moesten noodgedwongen nu een grote stap zetten die er anders pas geleidelijk of jaren later van was gekomen. Online aanwezigheid helpt nu eenmaal met het verkopen van producten of diensten, of het op zijn minst gevonden worden. Toch blijven mensen gewoontedieren die graag het product met eigen ogen willen zien voordat ze de stap wagen. Online marketing is daarom geen bedreiging voor de fysieke winkel, eerder een uitbreiding.”

Tip

Een eerste tip om je online vindbaar te maken is het zo uitgebreid mogelijk invullen van je bedrijfspagina bij Google. Zo gaat Google jou zien als een betrouwbaar bedrijf. Uitgebreide en regelmatig geüpdate openingstijden, adreswijzigingen, reviews en foto’s helpen hier zeker bij. Heb jij je bedrijf nog niet geclaimd? Ook dat is zeer belangrijk voor Google.

 

Foto's

Deel dit artikel