Angst voor de overgang is helemaal niet nodig

Deel dit artikel
Ingezonden artikel

Groningen – Door overgangsverschijnselen als klacht te typeren wordt er onnodig angst voor de overgang aangewakkerd. Het is echter helemaal niet gezegd dat zich klachten zullen voordoen. Door gezond te leven kun je al veel voor zijn. Bovendien is er bij hevige klachten iets aan te doen. 

 

Opvliegers, stemmingswisselingen, drogere huid, droge schede, minder zin in seks, hoofdpijn, oogmigraine. Het zijn overgangsverschíjnselen en niet per se klachten. Als het zich af en toe voordoet, is er geen vuiltje aan de lucht. Dan vlieg je letterlijk door de overgangsjaren heen die zich tussen het veertigste en zestigste jaar voordoet. Toch staan deze overgangsverschijnselen al snel als klacht te boek. Het wakkert alleen maar een angst voor de overgang aan.

 

Bij serieuze klachten is er medicatie

 

Af en toe een opvlieger kan echt geen kwaad. Het is hooguit lastig. Er kan nog om gelachen worden als het je overkomt. Als opvliegers zich echter om de haverklap voordoen, kan het je uitputten en weerhouden van het werk en het hele dagelijkse ritme raakt erdoor van slag. Vrouwen hebben er vaak moeite mee om zich om die reden ziek te moeten melden bij de baas. Wie serieuze overgangsklachten heeft, kan echter niet anders. Op deze manier zitten de klachten het dagelijkse leven flink in de weg en daalt de kwaliteit van leven. In dat geval mag je er heus mee naar een huisarts om te kijken of er een oplossing voor is in de vorm van medicatie. Soms helpen hormoonpleisters, gel of tabletten om het oestrogeentekort aan te vullen. Een stap verder is een hormonale therapie.

 

Oogmigraine is een klacht

 

Datzelfde geldt voor een klacht als oogmigraine. Hormoonschommelingen zijn de veroorzakers. Als de oestrogeenspiegel ineens hoger is dan normaal, doordat de overgang aan de orde is, kan dat tot deze oogmigraine leiden. Overigens kan ook overgewicht een oorzaak zijn omdat vetcellen eveneens oestrogeen aanmaken. Wie overgewicht heeft en in de overgang terecht komt, heeft er dus meer kans op. Roken, cafeïne en alcohol hebben hier tevens een negatieve invloed op. Veel stress kan ook voor een verhoogd oestrogeengehalte zorgen.

 

Oogmigraine kan het dagelijkse leven in de weg zit. Het is een vorm van migraine waarbij je tijdelijk minder goed, wazig of dubbelziet. Je ziet soms kleuren en schitteringen. Het wordt daarom ook wel migraine met aura genoemd. Een aanval duurt vaak kort, en kan een voorbode van een langduriger migraineaanval zijn. Je kunt er misselijk en moe van worden.

 

Je hebt minder calorieën nodig

 

Om overgangsklachten zoals oogmigraine en opvliegers zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om gezond te eten en overgewicht zoveel mogelijk te vermijden. Dat overgewicht lijkt soms als vanzelf op te duiken, maar heeft een duidelijke oorzaak. Juist tijdens de overgang daalt de spierkracht en daarmee ook de noodzaak voor een bepaald aantal calorieën. Spieren vragen namelijk om veel energie, maar doordat die hoeveelheid afneemt, heb je ook minder energie nodig. Houd daar in je voedingspatroon rekening mee (eet minder koolhydraten). Eet wel voldoende groenten en fruit voor de nodige vitaminen, mineralen en eiwitten. Laat snelle suikers en slechte vetten voor wat ze zijn. Vermijd die laatste uit het voedingspatroon. Drink voldoende water en (kruiden)thee.

 

Zorg ook dagelijks voor een gezonde portie beweging. Ga wandelen, fietsen, neem de trap en kies eventueel voor een sport. Beweging zorgt voor de groei van spieren, die juist tijdens de overgang enorm in kracht achteruitgaan. Het is de reden dat ook krachttraining als optie wordt genoemd. Het houdt bovendien osteoporose tegen. Botontkalking is ook een verschijnsel dat tijdens de overgang enorm doorzet. Door kracht- en balanstraining te doen kun je de achteruitgang van botaanmaak niet tegenhouden, maar wel minder hard laten gaan. Op die manier krijgen ook overgangsverschijnselen minder kans én worden ze minder snel een klacht.

 

Foto's

Deel dit artikel