Ben je op comfort gesteld, in een caravan of camper, dan zijn controle en onderhoud van de elektrische apparatuur van levensbelang. Elektrische apparatuur die het meeste brandgevaar oplevert zijn de omvormer, accubak, verwarming, en koelkast. Als er echt iets mis gaat brandt de gemiddelde caravan in 3 minuten af.
Hou je meer van lekker basic, dan is kamperen altijd improviseren. Dat kan prima, maar zorg wel dat het veilig gebeurt. In een krappe tent zit een ongeluk met een gasstelletje soms letterlijk in een klein hoekje. Basic of niet, een klein blusmiddel is dan geen luxe. Een kampeerder die een lege fles had laten liggen zag zijn tent bijna in rook opgaan. De fles werkte als brandglas in de zon en smolt langzaam de gasslang door. Gelukkig had de ‘buurman’ wel een brandblussertje mee.
Moderne kunststof tenten zijn brandbaarder dan katoenen tenten; smeltend polyamide, polyester of acryl veroorzaakt ernstige brandwonden. Hete thee op een wiebelige tafel valt ook nog wel eens om. Denk erom brandwonden direct te koelen met lauw stromend water.
Tip van de maand: zet brandveiligheid op je checklist!
- Controleer voor vertrek je gasfles, drukverdeler, gasslang en toestel.
- Gebruik alleen goedgekeurde hogedrukslangen die niet langer zijn dan 1,5 meter
- Houdt een veilige afstand tussen het kooktoestel en de tent.
- Rook niet in de tent en gebruik geen kaarsen.
- Controleer en onderhoud alle apparatuur in uw caravan of camper.
- Plaats een rook-, en CO-melder in de caravan.
- Zorg voor kleine blusmiddelen, voor een incident bij jezelf of bij een ander.
- Wees extra voorzichtig bij droog weer, i.v.m. natuurbrand.
Lees alle tips over brandveiligheid op vakantie in de online folder Brandveilige Vakantie