Vuur wordt brand
Kinderen zijn nieuwsgierig en gaan vaak op ontdekking uit. Met vuur spelen is spannend, maar gevaarlijk. Hierbij zit een ongeluk vaak in een klein hoekje. Kinderen die met vuur spelen veroorzaken bijna twintig procent van alle buitenbranden. In Groningen gaat het ongeveer om 600 incidenten per jaar. Een vuurtje kan zo maar uitmonden in brand. Denk daarbij aan:
- Kleding die in brand raakt.
- Huis, schuurtje of andere materiële zaken die vlam vatten.
- Bomen en groen dat in brand vliegt.
- Gevaarlijke stoffen die een steekvlam geven.
Naast de materiële schade is het oplopen van brandwonden en inademen van rook het grootste gevaar.
Brandwonden
Voor jonge kinderen, meestal in de leeftijd van 1-4 jaar zit het gevaar vooral in het bekende kopje thee, de waterkoker, die pan op het fornuis of spelen met een rondslingerende aansteker. Of wat te denken van de ongelukjes tijdens het BBQ’en en vuurtje stoken. Zelfs als het vuur uit is moet je opletten. De dag na een kampvuur lopen kleine kinderen gemakkelijk brandwonden op van de smeulende resten die blijven liggen. Bijna 25-30 procent van de patiënten die het Brandwondencentrum Groningen behandelt betreft kinderen.
Hoe voorkomen ?
- Leer veilig omgaan met vuur: Leer kinderen hoe ze veilig om kunnen gaan met vuur, door ze de gevaren te vertellen. Op de website van Brandweer Nederland zijn interessante weetjes en leuke spelletjes te vinden die u daarbij kunnen helpen. Scholen kunnen hier ook tijdens hun lessen aandacht aan besteden. De Brandwondenstichting en Brandweer Groningen stellen hiervoor speciale lespakketten beschikbaar.
- Geef het goede voorbeeld: Het zijn juist de dagelijkse rituelen en de gebruiksvoorwerpen die de aandacht van kinderen hebben. Vaak ook omdat kinderen het gedrag van anderen overnemen. Bijvoorbeeld het gebruik van aanmaakblokjes in plaats van spiritus voor het aansteken van de BBQ. Berg aanstekers en lucifers veilig op.
Wat te doen als het toch misgaat?
- Bij kleding in brand: niet hollen maar rollen! Wanneer je met brandende kleding aan gaat rennen, wakkert dit het vuur alleen maar aan. Ga op de grond liggen rollen. Hierdoor zorg je ervoor dat er geen zuurstof bij de vlammen komt en doven deze. Ook het afdekken met een blusdeken zorgt ervoor dat de vlammen doven. Bel ook meteen 112.
- Bij het inademen van rook: alle rook is schadelijk! Het inademen van rook kan leiden tot schade aan de luchtwegen. Vermoedt u dat uw kind met vuur gespeeld heeft en mogelijk rook heeft ingeademd? Let dan op de volgende symptomen: benauwdheid, hoesten, duizeligheid of misselijkheid. Ook kan rook zorgen voor rode ogen (geïrriteerd netvlies) en tranen. Mochten de klachten aanhouden? Bel dan een huisarts of ga naar de eerste hulppost.
- Bij brandwonden: eerst water, de rest komt later!
Kijk voor meer informatie ook op de site van het Brandwondencentrum, onze partner met wie wij sinds 2012 samenwerken.
Van Au naar Beter
Onze ervaring leert dat helaas niet alle ongelukken zijn te voorkomen. Het zal je maar gebeuren. Je bent 4 jaar oud en door een stom ongelukje beland je in het Brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen. Elke dag opnieuw moet je verband worden gewisseld. Een pijnlijk ritueel. Maar het kan beter; in water met de juiste begeleiding en afleiding ervaar je de pijn minder erg. Daarom wil het Brandwondencentrum Groningen de meest kindvriendelijke verbandwisselkamer van Europa bouwen. Lees hier ook de blog van Erik van Zuidam, regionaal commandant Brandweer Groningen.
Steun de actie WAUW
De 4 Mijl van Groningen, het grootste hardloop evenement van Groningen steunt elk jaar een goed doel. Dit jaar is dat de Nederlandse Brandwonden Stichting, die geld inzamelt voor de verbandwisselkamer voor kinderen in het Brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen. Tot en met de 4 Mijl van Groningen op 12 oktober 2014 zamelen we met de actie WAUW geld in om deze prachtige droom te realiseren. Iedere euro, ingezameld met een sponsorloop, koekactie, veiling of bingo is van harte welkom. Zo kunnen de kinderen in het Brandwondencentrum Groningen met minder pijn genezen, want brandwonden zijn al erg genoeg. De actie Wauw is een initiatief van Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis, Brandweer Groningen en de Brandwonden Stichting. Lees alles over wauw op www.wauw050.nl