De gemeenten, de hulpverleningsdiensten, de Politie en het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland hebben afspraken gemaakt over de aanpak tijdens de jaarwisseling in de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe. Met u en politiemensen op straat kunnen gevaar en overlast snel worden aangepakt om de nacht voor anderen feestelijk en veilig te laten verlopen. Want dat willen we toch allemaal? Een feestelijk en veilig oud en nieuw !
Uw hulp
Naast het veilig afsteken van vuurwerk en het nemen van maatregelen om schade te voorkomen, is er nog een belangrijke rol voor u weggelegd: elkaar aanspreken als grenzen overschreden worden. Want ook tijdens de jaarwisseling zijn er grenzen. Als dat niet werkt of geen optie is, is het belangrijk om direct de politie te alarmeren als u getuige bent van geweld of vernielingen. Tijdens de jaarwisseling kunnen daders van bijvoorbeeld geweld, brandstichting of vernieling worden aangehouden, omdat mensen direct via 1-1-2 de politie bellen. Een goed signalement helpt om de daders te pakken. Daarnaast lost de politie veel zaken op, maar ontbreekt nogal eens een aangifte. Doe daarom altijd aangifte. Helpt u mee? Bel dus 1-1-2 als iets op dat moment plaats vindt of dreigt plaats te vinden, of 0900-8844 als u politie nodig heeft, maar het geen spoed is. Denkt u ook aan het goed afsluiten van deuren en ramen als u de buren een hand schudt om 00.00 uur?
Wanneer treedt de politie op?
De politie handhaaft de feestelijke sfeer en de openbare orde en veiligheid. ‘Vriendelijk als het kan, streng als het moet’ is de strategie. De politie treedt op als er gevaar voor personen en/of goederen is, als wegen verstoord of belemmerd worden en als er misdrijven gepleegd worden. Ook het voorkomen van en optreden tegen geweld gericht op politiemedewerkers en andere hulpverleners heeft prioriteit.
Meld verdachte situaties
De opslag van illegaal vuurwerk levert vaak levensgevaarlijke situaties op. Ziet u ook veel ‘verkeer’ in en rond loodsen of andere opslagruimten waar normaal niemand komt? Treft u in een woning opgeslagen (illegaal) vuurwerk aan? Bel dan de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).
Aangifte van schade
Wanneer daders van vernielingen worden aangehouden en bekeurd, draaien ze ook op voor de schade. Dat kan alleen als aangifte wordt gedaan. U kunt voor de meeste incidenten aangifte doen via www.politie.nl . Ook kunt u bij het politiebureau terecht na een telefonische afspraak via 0900-8844.
Openbaar Ministerie verhoogt strafmaat tijdens jaarwisseling
In alle arrondissementen worden de zaken die zich daarvoor lenen via de
afgedaan. Afhankelijk van het soort zaken doet het OM deze zelf af met een boete of taakstraf, of brengt het verdachten voor de rechter in een (super)snelrecht- of reguliere zitting. Het OM zal daarbij zwaardere sancties opleggen en eisen. Het OM hanteert in jaarwisseling gerelateerde strafzaken hogere geldboetes, taakstraffen en gevangenisstrafeisen. De strafmaat zal in alle Oud & Nieuw-zaken 75 procent hoger liggen dan anders. Indien er sprake is van agressie of geweld tegen mensen met een publieke taak (bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel, brandweer) verhoogt het OM de strafmaat daarnaast met 200 procent. Juist zij zorgen voor de veiligheid van een ieder tijdens Oud & Nieuw en moeten ongehinderd hun werk kunnen doen. Mensen die hen belagen, worden in beginsel voor de rechter gebracht, en kunnen erop rekenen dat het OM een gevangenisstraf zal eisen.
Ook kan huisarrest voor de volgende jaarwisseling opgelegd worden. Ook zal het OM forse straffen eisen tegen iedereen die illegaal (zwaar) vuurwerk importeert, verhandelt, maakt en afsteekt. Dit brengt grote schade toe en zorgt voor veel onveiligheid en overlast. Overtreders komen er niet vanaf met een lichte straf, maar kunnen zelfs een gevangenisstraf krijgen. Opgelegde gevangenisstraffen zullen zoveel mogelijk aansluitend op de (super)snelrechtzitting worden uitgezeten.
Afsteken mag alleen 31/12 10.00 uur tot 1/1 02.00. Meld overlast via 0900-8844.