Maar nu de zon weer eerder ondergaat wordt het ook eerder kil. De buitenkachel, sfeerhaard of bio-ethanolbranders zijn dan ook favoriet in dit jaargetijde. Helaas zien we ook de gevolgen daarvan: door verkeerd gebruik kan een steekvlam ontstaan die levensgevaarlijke brandwonden kan veroorzaken.
Sinds 2011 ziet onze samenwerkingspartner het Brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis een verontrustende toename van ongelukken door het gebruik van bio-ethanol. Sindsdien waarschuwt de Brandwonden Stichting consumenten voor de gevaren van bio-ethanol: “Bio-ethanol is een nieuwe variant op spiritus. Oftewel: een brandbare vloeistof en licht ontvlambaar. Ongelukken ontstaan vooral als de bio-ethanol is opgebrand en gebruikers de haard bijvullen. Als er toch nog een klein vlammetje brandt of het reservoir nog heet is, kan er een steekvlam ontstaan. Het zijn vaak omstanders die worden getroffen door de steekvlam. Dit leidde tot een veiligheidswaarschuwing van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Een aantal onveilige typen bio-ethanolbranders werden uit de markt gehaald.
De Brandwonden Stichting raadt mensen aan geen bio-ethanol te gebruiken. Als ze dat toch willen, is het verstandig een blusdeken paraat te houden, of minstens een uur te wachten met het bijvullen van het reservoir als de vlam is gedoofd.
Helaas loopt nog steeds ongeveer 18% van de opgenomen patiënten in de brandwondencentra brandwonden op ten gevolge van ongevallen met brandbare vluchtige vloeistoffen. De drie meeste geregistreerde brandbare vloeistoffen die ongelukken hebben veroorzaakt zijn bio-ethanol 25%, spiritus 21 % en benzine 17% (jaarcijfers Brandwonden Stichting 2012).
We hopen over een paar maanden te kunnen zeggen dat het aantal ongelukken met vluchtige brandbare stoffen is afgenomen.
Mocht het toch misgaan?
Tips, eerste hulp bij brandwonden:
• Koel de brandwond +/- 10 minuten met, bij voorkeur, lauw zachtstromend leidingwater.
• Voorkom onderkoeling. Koel alleen de wond!
• Verwijder alleen de kleding die niet aan de wond kleeft.
• Waarschuw een arts bij blaren, een aangetaste huid, elektrische en chemische verbrandingen.
• Smeer niets op een brandwond.
• Bedek de wond met steriel verband of een schone doek.
• Geef het slachtoffer geen eten of drinken.
• Vervoer het slachtoffer, indien mogelijk, zittend, in een warme deken.
Kijk hier voor meer brandveiligheidstips