Dit is echter een landelijke oplichtingstruc om bij computergebruikers geld afhandig te maken. De meldster herkende de truc omdat zij het eerder in een krant daarover had gelezen en ging niet op het voorstel in. In dit artikel werd melding gemaakt van een slachtoffer die het wachtwoord van de computer aan de oplichter verstrekte. Hiermee kon de man in haar computer komen en voordoen dat er sprake was van een probleem. Voor herstel van de computer vroeg hij 250 euro.
Deze oplichter is zover de politie heeft kunnen vaststellen regionaal en vermoedelijk landelijk actief. De politie waarschuwt de inwoners alert te zijn op deze methode van oplichting en in geen geval wachtwoorden van computers aan derden te verstrekken
Het bedrijf ‘Microsoft’ gaat overigens niet op deze manier te werk! Veel frauduleuze berichten waarin de naam Microsoft wordt gebruikt zijn:
· “U hebt de Microsoft-loterij gewonnen”
· “Microsoft” heeft creditcardgegevens nodig om uw Windows-exemplaar te valideren”
· “Microsoft” verstuurt ongevraagde e-mailberichten met bijgevoegde beveiligingsupdates
· Iemand van “Microsoft Tech Support” belt om uw computer te herstellen
Cybercriminelen gebruiken in hun frauduleuze berichten dikwijls namen van bekende bedrijven, zoals Microsoft. Ze denken dat dit u zal overtuigen om hen geld of uw persoonlijke gegevens te verschaffen. Hoewel ze meestal e-mails gebruiken om u op te lichten, doen ze dit soms ook via de telefoon.
Vermijd deze gevaarlijke oplichterij (hoaxen)
Bekende bedrijven sturen geen ongevraagde e-mailberichten of plegen geen ongevraagde telefoontjes om persoonlijke of financiële informatie op te vragen of om uw computer te herstellen. Als u een ongevraagd e-mailbericht of een ongevraagde telefonische oproep ontvangt waarin wordt beweerd dat deze van Microsoft afkomstig is, en u wordt gevraagd om persoonlijke gegevens te versturen of op links te klikken,verwijder het bericht dan of verbreek de verbinding!Microsoft pleegt geen ongevraagde telefoontjes om u te helpen uw computer te herstellen
Bij deze vorm van zwendel bellen cybercriminelen u op en beweren ze dat ze van Microsoft Tech Support zijn. Ze bieden u aan u te helpen bij het oplossen van uw computerproblemen. Zodra de oplichters uw vertrouwen hebben gewonnen, proberen ze van u te stelen en uw computer te beschadigen met schadelijke software, inclusief virussen en spyware.
Hoewel de wetshandhavingsdiensten telefoonnummers kunnen traceren, gebruiken daders vaak betaaltelefoons, wegwerp-gsm’s of gestolen gsm-nummers. Het is beter om te voorkomen dat u wordt opgelicht in plaats van achteraf te proberen de schade te herstellen.
Wees sceptisch over alle ongevraagde telefoontjes. Verstrek geen persoonlijke gegevens.
Als u een ongevraagd telefoontje ontvangt van iemand die beweert van Microsoft Tech Support te zijn, verbreek dan de verbinding. Zij plegen dit soort telefoontjes niet. Mocht u benadeeld zijn dan kunt u daarvan aangifte doen bij de politie.