Politie onderzoekt criminele organisatie achter hennepkwekerijen

Deel dit artikel
Politie.nl
Groningen - Een rechercheteam van de politie Groningen heeft de afgelopen twee maanden op 13 verschillende locaties in provincie Groningen, Friesland, Drenthe en in België invallen laten doen. Hierbij zijn 13 verdachten aangehouden.

De vijf hoofdverdachten zitten nog vast en worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezig houdt onder andere de handel in hennep.

 

Onderzoek

 

De politie deed onderzoek naar hennepkwekerijen in Oost-Groningen. Uit dit onderzoek kwamen ook adressen in Friesland en Drenthe naar voren. Eind januari deed de politie bij een groot aantal adressen in oa Kropswolde, Winschoten, Hoogezand, Groningen, Blijham, Bad Nieuweschans, Bellingwolde, Den Andel, Woldendorp, Burgum, Drouwenermond en Oude Pekela invallen. Hierbij werden meerdere hennepkwekerijen aangetroffen. In Oude Pekela werd onder andere een grote stekkenkwekerij van meer dan 3000 stekken en een kleine 200 moederplanten aangetroffen. Een speciaal ruimbedrijf heeft deze kwekerijen ontmanteld. Afgelopen maand is in België in Brussel een stekkenkwekerij ontmanteld die geschikt was gemaakt voor meer dan 5000 stekken. Het onderzoekt loopt nog steeds door en onderlinge verbanden worden onderzocht.

 

Hoofdverdachten

 

De vijf hoofdverdachten zijn mannen in de leeftijd tussen de 25 en 60 jaar. Vier van hen hebben de Nederlandse nationaliteit en een van hen de Turkse nationaliteit. Een van de verdachte heeft geen vast woon of verblijfplaats de andere vier zijn woonachtig in de provincie Groningen. De vijf verdachten zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. De andere verdachten zijn over hun aandeel gehoord en zijn vrijgelaten in afwachting op een uitspraak van de Rechter. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Inbeslagname

 

De apparatuur die gebruikt werd in deze kwekerijen is in beslaggenomen. Bij de invallen is er in totaal een bedrag van twintig duizend euro, auto's, boten,huizen en een jetski en een vuurwapen in beslaggenomen. Ook zijn er op meerde plaatsen administratie en andere bescheiden meegenomen. Deze bescheiden zullen dienen bij het financieel strafrechtelijke deel van het onderzoek. Ook meerdere inbeslagnames zijn te verwachten.

 

Afpakken

 

Misdaad mag niet lonen! Daarom intensiveren de drie noordelijke politiekorpsen en het Openbaar Ministerie haar inspanningen om crimineel vermogen af te pakken. Met het afgepakte vermogen worden, indien mogelijk, eerst slachtoffers gecompenseerd. Wat overblijft vloeit in de staatskas. Door status(symbolen) af te pakken van de crimineel, laat de politie en het Openbaar Ministerie zien dat misdaad niet loont. Het geld dat de drie noordelijke politiekorpsen en het Openbaar Ministerie afpakt kan niet meer gebruikt worden voor het financieren van nieuwe criminele activiteiten. Zo wordt Nederland veiliger.

Foto's

Deel dit artikel