Giftige vaten bij Enitor Buitenpost

Deel dit artikel
Jan Beets & Corne van de Meer
Buitenpost - Zowel de woordvoering van de brandweer, als een woordvoerder van kunststoffabriek Enitor in Buitenpost doen zeer geheimzinnig over de inhoud van het vat met chemicaliën.

Ook de informatie dat het vat reeds was opgeruimd en veiliggesteld was, bleek niet correct.

 

Rond 14.30 uur arriveerde een vrachtwagen om iets af te leveren bij Enitor. Met een heftruck moesten eerst vier vaten uit de laadruimte worden gehaald om bij de goederen van Enitor te komen. Deze vaten met chemicaliën waren bestemd voor een bedrijf in Hoogeveen. Bij het lossen bleek ten minste één van de vaten een beschadiging te hebben in de vorm van een scheur van zo’n 10 cm in de buitenwand. Gelukkig waren de vaten dubbelwandig. De situatie bleek dusdanig ernstig dat de brandweer van Buitenpost omstreeks 14.45 uur er bij werd geroepen. Het korps beschikt over chemie-pakken maar kon na inspectie van de vaten niks uitrichten.

 

Afval verwerker van Gansewinkel, gespecialiseerd in het opruimen van gevaarlijke stoffen, werd er bij geroepen. Medewerkers van dit bedrijf constateerden dat met de inhoud van de vaten zeer voorzichtig om moet worden gegaan. Hierop werden de specialisten van de brandweer Leeuwarden en Stiens er bij geroepen. Omstreeks 19.30 uur werd een complete “wasstraat” door de brandweer opgebouwd en werden een viertal brandweerlieden in beschermende pakken gestoken. De “wasstraat” is bedoeld om brandweermensen die in aanraking komen met chemicaliën te wassen en te reinigen van giftige stoffen. Rond 21.45 uur werden alle vier vaten in een andere vat gezet en afgesloten. Hierdoor was het gevaar van lekkage geweken. Om was voor chemische stof het ging, is vooralsnog niet bekend gemaakt, terwijl het wel bij de brandweer bekend is. Terwijl de officiële woordvoerders zich in zwijgen hullen, wisten medewerkers van Enitor te vertellen, dat het om een vorm van zoutzuur ging. Ook werd gesproken over waterstoffluoride. In elk geval een zeer giftige stof wat bij acute blootstelling onmiddellijk dodelijk is. De vaten waarin dit spul werd vervoerd waren al acht jaar oud en door ouderdom versleten. Tot hoever er gevaar is geweest voor de omwonenden is onbekend. De gemeente Achtkarspelen zegt in een verklaring dat er geen direct gevaar is geweest. De wind kwam uit het west tot zuidwestelijke richting. Een gifwolk had eventueel gelijk de omringende woonwijken bereikt. Uiteraard waren er enige voorzorg maatregelen genomen, en was bij een lekkage gelijk de giftige stof met veel water verdund en tevens was de brandweer van Grijpskerk aanwezig om volgens protocol metingen in de lucht te verrichten.

Foto's

Deel dit artikel