Zware competitie tussen brandweermannen

Deel dit artikel
Schiedam - De vrijwilligers van de Schiedamse brandweer hebben enkele dagen geleden een competitie gehouden op het eigen terrein van de kazerne.

Op het terrein waren diverse onderdelen uitgezet, die in ploegen van twee brandweermannen voldaan moesten worden. Uiteraard moest dat zo goed mogelijk gedaan worden, in een zo kort mogelijke tijd. De onderdelen waren erg verschillend. Er was een theorie onderdeel, wat ludieke testen, en een aantal serieuze opdrachten.

 

Elk ploegje kreeg een begeleider mee, die alles noteerde. Later werd alles naast elkaar gelegd, en nagekeken. Om half acht mocht de eerste ploeg starten, bij het onderdeel slang werpen. Een opgerolde brandslang moest tussen een rij pionnen recht uitgerold worden. Bij verreweg de meesten ging het niet helemaal recht, en werden enkele pionnen geraakt. Dit leverde weer extra strafpunten op.

 

Toch zaten er mannen tussen bij wie de brandslang kaarsrecht tussen de pionnen uitgerold werd. Hierna stond het verplaatsen van een lampje en een ei op het programma. Alleen moest dit gedaan worden met een grote en zware hydraulische spreider. Het was dan ook te verwachten dat bij de meesten het ei brak, en het lampje uit elkaar klapte. Buiten deze ludieke testen moest er ook echt hard gewerkt worden; zoals in het bluspak opgerolde brandslangen snel op de 3e verdieping van de slangentoren brengen, alle onderdelen van het chemiepak snel in de juiste volgorde klaarleggen, en een ladder veilig tegen een gebouw aanzetten en omhoog klimmen. Voor de afwisseling vond er nog een flinke geheugentest plaats; in een vrij donker hok waren allerlei brandweerspullen uitgestald, die men moest onthouden.

 

Pas na een uur ongeveer, tijdens de afsluitende theorietoets, moesten alle onderdelen ingevuld worden bij de laatste vraag van de toets. In de voertuigenhal van de kazerne moest ook nog wat informatie opgezocht worden in het chemieboek, en moest een adres worden ingevuld op het routeplanner systeem in de duikwagen. Ook het opbouwen van de waterwinning, en het verwisselen van ademluchtflessen bij elkaar ontbrak niet. Al met al een zware competitie tussen de teams, die zo snel mogelijk afgelegd moest worden. Na een oefening van een reanimatie mocht men een beetje tot rust komen tijdens de theorietoets. De einduitslag van de wedstrijd wordt later bekend gemaakt aan de teams. De zware testen zijn niet alleen goed voor de teamspirit, maar ook voor de parate kennis.

 

Natuurlijk doet iedereen het er uiteindelijk toch voor om zich beter te kunnen noemen dan de anderen, toch? De uitslag volgt later.

Deel dit artikel