Politie professionaliseert inzet bij voetbalwedstrijden in Fryslân

Deel dit artikel
Leeuwarden - De afgelopen maanden is de inzet van de politie in Fryslân bij wedstrijden in het betaalde voetbal verder geprofessionaliseerd.

Samen met de gemeente Leeuwarden zijn een aantal maatregelen genomen die moeten zorgen voor meer veiligheid voor het (voetbal) publiek en agenten.

Bij de thuiswedstrijden van de twee Friese betaalde voetbalclubs worden politiemensen ingezet met een Mobiele Eenheid achtergrond. Daarnaast zijn nieuwe politievoertuigen en een mobiel camerasysteem aangeschaft. Aanleiding professionalisering

De professionalisering van de inzet van de politie in Fryslân bij wedstrijden in het betaalde voetbal is in gang gezet vanwege ontwikkelingen in het land, de niet aflatende inzet van politie bij thuiswedstrijden van sc Cambuur en sc Heerenveen en de aanbevelingen uit de voetbalaudit van de wedstrijd SC Cambuur – Roda JC van vorig jaar. Snel opschalen en afschalen Met ingang van dit voetbalseizoen worden bij iedere thuiswedstrijd van beide clubs politiemensen ingezet die een Mobiele Eenheid (ME) achtergrond hebben. Het op publieksvriendelijke wijze inzetten van de ME heeft als voordeel dat de politie sneller kan opschalen en afschalen wanneer incidenten plaats vinden. Bijkomend voordeel is dat dit op jaarbasis enige duizenden uren politie-inzet scheelt in de handhaving van de openbare orde bij de thuiswedstrijden van sc Cambuur en sc Heerenveen. De uren die door deze nieuwe aanpak vrijkomen, kunnen worden gebruikt voor allerlei andere politietaken. Aanschaf nieuwe voertuigen Om de ME op deze nieuwe manier te kunnen laten werken, zijn drie nieuwe politievoertuigen aangeschaft. Deze voertuigen zijn kleiner en wendbaarder dan de gebruikelijke voertuigen van de ME. De nieuwe voertuigen zijn van het Merk Mercedes, type Sprinter 319 CD, voorzien van een 4 x 4 aandrijving met een vermogen van 190 pk oftewel 140 kW. Aanschaf mobiel camerasysteem

Met financiële middelen van de gemeente Leeuwarden heeft politie Fryslân een modern mobiel camerasysteem aangeschaft dat gebruikt gaat worden bij alle wedstrijden van sc Cambuur en sc Heerenveen. Dit systeem is gemonteerd op twee van de drie nieuwe voertuigen. De beelden die deze camera’s maken, kunnen worden gebruikt om mensenmassa’s te monitoren en strafbare feiten op te sporen.

Deel dit artikel