Stadjer de cel in voor opslag drugsafval Marum

Deel dit artikel
ADP, samenwerking

GRONINGEN (ADP) – Voor het opslaan van een grote hoeveelheid drugsafval in een loods in Marum is een 50-jarige man uit Groningen veroordeeld tot een jaar cel. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).  

 

De eigenaar van de loods schakelde op 3 mei 2020 de politie in, nadat hij blauwe vaten onder een kleed had zien staan. Een 37-jarige man uit Groningen huurde het pand. Hij en de oudere plaatsgenoot werden na de vondst opgepakt. De dertiger kreeg in december al door de rechtbank in Groningen een gevangenisstraf van een jaar opgelegd.

 

Voldoende bewijs

De zaak van de oudste Groninger werd toen uitgesteld, omdat de man net van advocaat was gewisseld. Net als zijn kompaan destijds, heeft ook deze Stadjer de beschuldigingen ontkend. De rechtbank ziet voldoende bewijs voor veroordeling. Er is celmateriaal van de jongste Stadjer op een handschoen in de loods gevonden. En uit telefoongegevens zijn bewijsstukken naar voren gekomen.

 

Nogmaals gehoord

Doorslaggevend is een verklaring van een buurtgenoot die deze mannen blauwe vaten uit een busje zag slepen. Die werden stuk voor stuk in de loods weggezet. De man noteerde het kenteken van dat busje. Dat was gehuurd door de oudste Stadjer. In februari van dit jaar werd deze getuige op verzoek van de verdediging nogmaals door de rechter-commissaris hierover gehoord.

 

Bezoek op het werk

De getuige zei toen dat zijn verklaring onjuist was genoteerd door de politie. Hij wist zich niets meer te herinneren van een kenteken. De man bleek in december op zijn werk te zijn benaderd door de jongste Stadjer. Die was op dat moment al veroordeeld voor de drugsafvalopslag. Hij wilde opheldering over de afgelegde verklaring.

 

Voelde zich niet vrij

De Stadjer liet zijn advocaat een verklaring opstellen met een nieuwe verklaring die op alle punten afweek van de eerder afgelegde verklaring. Die moest deze getuige ondertekenen. Dat deed hij niet. De rechtbank vindt deze gang van zaken zeer ongewenst en kan zich voorstellen dat de getuige bij de rechter-commissaris zich niet vrij voelde om bij zijn oorspronkelijke verklaring te blijven.

 

Geen sturende rol

De rechter hecht geen geloof aan deze laatste versie. De 50-jarige Groninger stelde zich tijdens het proces zwijgzaam op. Hij liet weinig los over zijn persoonlijke omstandigheden, behalve dat hij geen vaste woonplek of werk heeft. De man is eerder veroordeeld voor drugsfeiten. Het is niet aangetoond dat de man een leidinggevende of aansturende rol in deze zaak had.

Foto's

Deel dit artikel